Зборник „И испод сиве друге боје живе” ускоро стиже из штампе

(Након вишегодишњег рада стиже нам књига о Пребиловцимa)

Knjiga Ispod sive druge boje zive

Књига "И испод сиве друге боје живе"

Издавачка кућа Прометеј из Новог Сада и Завичајно удружење „Огњиште“ из Пребиловаца са поносом вас обавештавају да књига И испод сиве друге боје живе приређивача Аце Драгићевића, уредника и оснивача завичајног портала, ускоро излази из штампе.

Читаоци ће имати прилику да се на више од пет стотина страница упознају са историјом села Пребиловци, етимологијом и топонимима, лексиком, народним предањима, културноисторијским споменицима у околини, страдањем становника у последња два рата, повратку прогнаних и постепеним оживљавањем насеља. Такође, дати су и текстови из штампе, а оно што је нарочито значајно јесте антологија књижевних остварења чије је основно везивно ткиво мотивско – херцеговачко село Пребиловци. Готово свака страница у књизи поткрепљена је и фотографијом, а фотодокументацији је посвећено посебно поглавље. Лакше сналажење у мноштву података читаоцима омогућава и регистар имена која се спомињу у књизи.

Зборник И испод сиве друге боје живе нема тенденциозни карактер. Занемаримо ли максиму да „историју пишу победници“, историју села Пребиловци назваћемо ненаписаном историјом на којој се, сведочанством о поразу, темељи потенцијална будућа победа – у овом случају сâм живот. Концепција књиге од првих  па све до последњег поглавља нуди увид у кохерентну, чврсту целину, систематичност и заокруженост које прати тон оптимизма и вере да се ниједно име неће заборавити, што се додатно семантички појачава насловом саме књиге. – др Сена Михаиловић Милошевић.

Зборник показује да Пребиловци треба да стоје уз сваки помен Јасеновца и Јадовна, јер историја малог херцеговачког села и његове жртве морају бити познате и поштоване. На то упућује и чињеница да су жртве из Пребиловаца нашле место и на фрескама Храма Светог Саве у Београду. – др Ана Мумовић.

Будите у току са датумом објављивања књиге. Вести пратите на нашем сајтовима www.prometej.rs/ и www.prebilovci.net/

---------

На порталима www.prometej.rs и www.prebilovci.net
вијест је публикована 12. априла 2024. године

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template