У Добоју: Књига за Пребиловце

Захваљујући акцији Центра за културу и образовање из Добоја у скоро једномјесечној акцији сакупљено је 1040 библиотечких јединица за библиотеку ”Света Стана Арнаут”

У сриједу, 15. јуна представници Центра за културу и образовање из Добоја били су у једнодневној посјети Пребиловцима. Новоформираној пребиловачкој библиотеци „Света Стана Арнаут“ уручили су 1040 књига прикупљених у хуманитарној акцији „Књига за Пребиловце“.Акција је вођена од средине  априла до краја маја.  Дародавци књига били су грађани Добоја, али и неке установе.

Доболије су несебично подржале акцију за библиотеку у Пребиловцима.

Vojo CakarevicВојо Чакаревић и свештеник Марко Гојачић у библиотеци ”Света Стана Арнаут”

Од Воје Чакаревића стручног сарадника Центра за културу из Добоја сазнајемо да су највећи појединачни дародаваци били Брано Јовановић из Добоја који је поклоно 113 библиотечких јединица те докторица Рајкица и Милан Петровић који су поклонили вриједне књиге.Наравно најбројнији су анонимни дародавци.Како истиче Војо Чакаревић врло су значајни били појединачни поклони ученика основних школа који су долазили у Центар  и да би даровали једну, двије или три књиге. Битније од дарованог броја књига,додаје Чакаревић, је да су ученици знали коме иду књиге, и да је акција била допринос његовању културе сјећања која је дуго година била потискивана, или је није било. Захваљујући подршци локалних медија у Добоју, сазнајемо од господина Чакаревића, педесетак дана у Добоју се причало о Пребиловцима и њиховом страдању у два посљедња рата.

Књиге у Пребиловце допремљене су захваљујући Електро Добоју и њихвом директору Миленку Цвијановићу који је обезбједио превоз. Књиге је  примио парох чапљински Марко Гојачић који се са гостима задржао у разговору и упознао их са историјом села.

- Ово ми је био први сусрет са Пребиловцима, каже у изјави за портал Пребиловци-село на интернету Војо Чакаревић. Село сам доживио као свето мјесто.  Ходао сам простором страдалника о којем сам много читао, али сам са посебним осјећањима гледао на куће и околна брда, и у глави замишљао како је то све било тих августовских  дана '41. године.  Љепоту храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима треба видјети и доживјети. То већ говорим сваком и говорићу убудуће. Спомен црква је прелијепо осликана. Нешто тако још нисам до данас видио. Парох чапљински, јереј Марко Гојачић нам је био прави водич кроз Пребиловце. Велики и гостољубиви домаћин. Сигуран сам да Пребиловци заслужују таквог свештеника.Пун утисака отишао сам из Пребиловаца. Био је то мој први али не и посљедњи одлазак у Пребиловце. Пребиловци су остали дубоко у мом срцу, ма гдје и куд ходио. Надам се, искрено, да ће те моје утиске стећи и неко из Крајине, Семберије, Шумадије, Срема и Баната... Тек када сви имаднемо Пребиловце у срцу и памћењу, пребиловачког страдања неће више бити, каже на крају изјаве за наш портал стручни сарадник Центра за културу из Добоја Војо Чакаревић (ад).

------------------

Публиковано, крајем јуна 2016. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template