Ђедовина и очевина поклоњена родним Пребиловцима

Srecka Sarica kuca

Сваке године кад прољећe нахрупи, љепота мајке природе није довољна, да и послије двије деценије, прекрије и прикрије ратне ожиљке на ранама Пребиловаца, некада великог и животом богатог села. На фотографији Миленка Јахура виде се остаци некадашње куће браће Срећка и Новице Шарића. Ријетки су се кровови у овом селу, у односу на број костура некадашњих кућа, зацрвенили. Данас, када је некадашње кућиште Шарића поклоњено цркви извјеснија је нада да ће се над овом зидином зацрвени кров и да неће дуго бити обезљуђена ова Шарића кућа.

Традицију поклањања непокретне имовине Српској православној цркви у Пребиловцима продужила је Анђа Вукојевић рођена Шарић,  кћерка Новице Шарића -Шопа.

         Најстарија кћерка Новице Шарића- Шопа (1913-1981) Анђа, Српској православној црквеној општини чапљинској поклонила је кућиште са три, у рату 1992. године запаљена, објекта. У пространом и данас запуштеном дворишу са кућиштем налази се и чатрња (цистерна за воду). Ту су прије Другог свјетског рата живјели синови Душана ШарићаАлаге (1872-1934); Ристо (1901-1926), Срећко (1909-1941) и најмлађи Новица који је рођен 1913. године.

         Новица, који није био жењен једини је у овој породици преживио геноцидни погром 1941 од стране НДХ. Из два брака Новица је имао четворо женске дјеце; Анђу, Дану, Милу и Наду. Срећкова и још шест фамилија са пезименом Шарић доживјела је судбину 62 фамилије из овог некад многољудног села из којих нико није преживио. Срећко је заклан са још четердесет и једним Пребиловчанином у Морином Отоку у ноћи 14. на 15. август 1941. док су његови супруга, петоро дјеце, сестра Даница удата за Милана Булута- Ћебера са два синчића живи бачени у јаму Голубинку код Арарових кућа у Шурманцима.

         Коју годину иза рата Пребиловчани су сазнали за чудесну причу о дјечаку посмрчету Ристи Шарићу (1926) који је понио очево име. Посмрче Ристо преживио је Други свјетски рат у селу Дабрици код Стоца а послије рата се преселио са мајком Станом рођ. Михић у Гајдобру. У Гајдобри је стекао фамилију. Данас у Војводини живи четворо Ристиних унучади.

         Уговор о поклону овјерен је почетком маја (2017.) пред нотарем у Чапљини. Поклонодавца, најстарију кћерку Новице Шарића Анђу- Вукојевић, заступао је предсједник СНД Пребиловци из Београда Миленко Јахура који је, иначе, доброчино урадио правне припреме и иницирао закључење уговора о поклону. СНД Пребиловци сносило је трошкове везане за овјеру у реализацији уговора као поклон СПЦ и селу Пребиловци.

 

  

Шарић (ДушанаСрећко (32), 14. август 1941Мориноток

Шарић (ИлијеБосиљка (32рођСухићжСрећка, 6. августШурманци

Шарић (НиколеАнђа (62), рођМедићудова ДушанаАлаге, 6. августШурманци

Шарић (СрећкаДаринка (13), 6. августШурманци

Шарић (СрећкаЉепосава (11), 6. агустШурманци

Шарић (СрећкаМира (9), 6. августШурманци

Шарић (СрећкаДушан (6), 6. августШурманци

Шарић (СрећкаБранислав (3), 6. августШурманци

 

ИзворУгашена огњишта е-book,страна 25

ISBN 978-99976-25-43-4

Издавач:Пребиловци-селонаинтернету, 2017. године.

Књига је доступна на нашем порталу у рубрици Кратка историја насеља.


        
Даровање имовине цркви, што се тиче Пребиловаца, има традицију како у ближој тако и у даљој прошлости. Ријетки су данашњи Пребиловчани који ће непогрешиво рећи чије су некад биле њиве у Долу испод села, Главиждолу или у Прокосу и Лукама уз ријеку Брегаву које носе топоним црквенањива.

         У ближој прошлости поклон цркви учинила је Љиљана Медан кћерка Раде Медана. Ријеч је о Краварици која се налази надомак храма Васкрсења Христвог.

         Чини се да су двије Пребиловке по рођењу- Анђа и Љиљана, власнице некретнина у селу, које су данас необновљене или се не користе, показале пут и другим Пребиловчанима шта урадити са напуштеним непокретносима на подручју њиховог родног села уколико за њих нису лично заинтересовани.

         Данас је реалнија нада да ће се некадашња кућа Новице Шарића обновити. О њеном коришћењу, бригу ће преузети чапљинска црквена општина.

-------------

Повезани линкови: Митар Шарић, Никољдан у Пребиловцима

 

Публиковано 11. маја 2017. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template