У Лондону

На дан сјећања на Холокауст указано и на страдање Срба из Пребиловаца

 

 akt 012023 1

Антрополог проф. др Србољуб Живановић, епископ Британско скандинавски Доситеј, амбасадор Србије у Великој Британији Александра Јоксимовић, Миленко Јахура и Драгана Томашевић Фондација Холокауст- Јасеновац

          Поводом Међународног дана Холокауста а у оквиру Српског Мјесеца у Великој Британији организованог уз подршку Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са дијаспором , Фондација за Јасеновац и Холокауст из Лондона, ове године заједно са српском дијаспором у Лондону обиљежили су страдање јеврејског али и српског и ромског народа у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата.

          Ове године, уз страдање Јевреја дужна пажња је посвећена и Пребиловцима, једном од најстрадалнијих селу у Европи током Другог свјетског рата.

          У Пребиловцима, који су прије рата имали око хиљаду становника, страдало је 826 мјештана, највише жена, дјеце и стараца од усташког ножа. Већина жртава, преко 600 бачена је у Шурманачку јаму која се налази у брдима између села Шурманаци и Међугорје.

akt 012023 2 Миленко Јахура, десно са Горданом и Миладом Екмечић на промоцији документарног филма Сање Драгићевић Бабић Пребиловци- тамо и камен има ожиљак у Београду

         Присутне, међу којима су биле личности из британских академских кругова, политичког живота, те представници амбасада разних земаља у Британији, о страдању народа у Пребиловцима, упознао је Миленко Јахура, предсједник СНД ”Пребиловци” из Београда. Учесници овог скупа имале су прилику видјети шокантне детаље о скрнављењу крашких јама и других мјеста страдања која су претворене у септичке јаме и сметљишта.

          Директорка Фондације за Јасеновац и Холокауст, базиране у Великој Британији, Драгана Томашевић је истакла да је недопустиво скрнавити било чија мјеста страдања, те позвала надлежне институције Федерације Босне и Херцеговине да заштите ова мјеста у којима су страдале невине жртве геноцида Независне Државе Хрватске. Такође је позвала да се обнове спомен обиљежја над стратиштима и јамама која су порушена током, али и послије рата у БиХ, те да надлежне институције дозволе обиљежавања стратишта које никада прије нису имали споменике.

 

--------------------

Публиковано, на Савиндан 2023. Године

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template