Прва изложба о нашем селу

Изложбаo библијској трагедији Пребиловаца

Историјскe фотографијe насталe у временском распону од скоро једног вијека као и документа везанa заПребиловцe, били су постављени у Културном центру Новог Сада (Трибина младих, Католичка порта 5.) од 17. до 23.новембра. Први пут након Другог свјетског рата организована је једна оваква изложба изван Пребиловаца а накојој су Пребиловци били у центру пажње.

Један од изложених експоната на изложби о Пребиловцима која је одржана у Новом Саду од 17. до 23. новембра

Организатор, Културни центар Новог Сада иУдружењe грађана Јадовно `41 из Бањалукепоказали су, овом изложбом, да је важно сjећатисе- чимe се невиним жртавма одаje својеврсна почаст и поштовање. Да су млади Новосађанибили у праву, уступањем изложбеног простора,говори и примјетно интересовање публике заизложбу- како на отварању 17. новембра тако и уданима када се могла посјетити. Веома језначајно што је припремљена једна овакваизложба а још је значајније да је Културницентaр Новог Сада изложби отворио своја вратаи на тај начин допринјео да се јавност упозна острадању Пребиловаца. О том страдању у два рата, изван кругова уже родбине жртава мало се говори и недовољно зна.Заиста се мало зна о библијској трагедији Пребиловаца. Данас ваљдасамо Пребиловчани знају да нико није одговарао за поновљени злочин над њима и њиховим селом1992. године. За Сребреницу зна цијели свијет, за Пребиловце- до појаве Интернета, знала је само ужа и шира родбина невино уморених жртава. Због тога, и не само због тога, веома је важно да је организована изложба у Новом Саду, која ће, надат се, бити обогаћена новим документима и наставити да свједочи о једном страшном злочину и у другим мјестима.

Подсјећања ради; у Другом сjветском рату од 1000становника, рат је преживело само њих 172. УПребиловцима су, тада, потпуно уништене 52породице а 36 огњишта је угашено. (Уграђанском рату 1992. године, становништво изПребиловаца је протеjeрано. Свака кућа језапаљена а храм у изградњи миниран и сравњенса земљом). И није онда чудо што је село израслоу трагичан симбол страдања српског народа уПавлићевој Независној Држави Хрватској.Бацањем дjеце и њихових мајки у јаму Голубинкукод Шурманаца убијено је 6. aвгуста 1941. око600 становника овог села. У истом мjесецу на 48мjеста убијено је још и више од 200 људи из овогсела које је пред Други светски рат имало окохиљаду чељади.

Данас је у селу обновљено мање од тридесетак кућа. А било их је чак 118. Некад једно од економски најмоћнијих инајмногољуднијих села данас је, углавном, у рушевинама.

 
Klik za vecu sliku
Организатори и аутори изложбе
Klik za vecu sliku
Поставке на изложби
Klik za vecu sliku
Посјећеност изложбе

 

***

Захваљујући сакупљеној фото-документацији портала Пребиловци-село на Интернету у изложбу је укључен један број фотографија објављених у нашој Фото-галерији и Фото-Албуму. У протеклих осам година сакупљено је, трудом наших читалаца и web-тима и публиковано 326 фотографија на којима је скоро 50% Пребиловки и Пребиловчана који су живјели прије Другог свјетског рата и од којих су, нажалост, ријетки преживјели голготуИмајући у виду значај фотографије као документа, увјерени смо, посебно након премијерне изложбе у Новом Саду да ће нам се и даље јављати наши читаоци који су на било који начин везани за Пребиловце и да ће нам и даље уступати фотографије.

***

Аутори изложбе су студенти Филозофског факултета из Бања Луке Предраг Лозо и Драгослав Илић. Изложба, којој јерецензет историчар Горан Латиновић, заједнички је пројекат Културног центра Новог Сада и Удружења грађана Јадовно´41 из Бањалуке. Посjетиоцимa се на отварању обратиo заменик председника Скупштине града Новог Сада, МирославИлић. Говорили су и аутори изложбе, предсjедник удружења Јадовно 41 из Бањалуке, др Душан Басташић и МиленкоЈахура, председник СНД Пребиловци (Београд). Заинтересовани Новосађани изложбу су могли посјетити од 17. до 23.новембра.

Портал Пребиловци-село на Интернету доноси кратку биографију аутора пројекта ”Пребиловци”

Драгослав Илић (Сански Мост 1979.). Апсолвент на студијском програму историја на Филозофском факултетуУниверзитета у Бањој Луци. Оснивач je Удружења студената историје Др Милан Васић и члан Српског академскогкруга за Републику Српску.

Предмет интересовања су му историја идеја, српска култура у XIX и XX вијеку, холокауст и геноциди у Другомсвјетском рату и култура сјећања. Аутор је једног научног и више стручних и публицистичких радова из поменутихобласти.

Радио је на више стручних пројеката:

Предраг Лозо (Мостар, 1983.) Студент je одсјека за историју Филозофског факултета у Бањој Луци, просјекстудирања 9,15. Предсједник je и један од оснивача удружења студената историје „Др Милан Васић“ из Бањалуке. Усклопу активности овог удружења, које се бави и меморијализацијом и културом сјећања, покретач је и организаторпројекта „Култура сјећања и памћења – Однос према жртвама холокауста и геноцида 1939-1945“. Аутор је ипокретач низа других стручних пројеката из области историјске науке као што су: „Млади и национални идентитет“ и „Нације, идентитети –перспективе и аспекти“, Аспекти истраживања Одбрамбено-отаџбинског рата, Хронологијагеноцида над Србима у НДХ. Објавио бише ауторских, стручних и публицистичких текстова из области историјскенауке, културе сјећања и памћења као и њиховог визуелног аспекта.

РИЈЕЧ ПЛУС О СТРАДАЊУ ПРЕБИЛОВАЦА

Аћим Мићевић

О срам и грдоба

Манојло Екмечић

Убиство анђела

Алекса Драгић

Ћетко

(Сторија о човјеку који је на стрељању остао жив)

Бранко В. Радичевић

И стари се женили ради порода

Милан Бекан

Мо ја прича о Божи К.

Алекса Драгић

Запис о топониму Ћирина кућа

ПРЕБИЛОВЦИ ДАНАС

Ацо Драгићевић

Повратак прогнаних

(Репортажа којом је наш портал обиљежио десетогодишњицу повратка у село)

Трифко Ћоровић

У Хрaму Вaскрсeњa Христoвa

Првo Свeтолитургиjскo прoслaвљaњe прeбилoвaчких и других дoњeхeрцeгoвaчких нoвoмучeникa у Прeбилoвцимa

ПРЕБИЛОВЦИ СУТРА

Предсједник Удружења грађана Душан Басташић представља пројекат Пребиловачка кућа које ово удружење планира оживотворити на рушевинама куће Милан Булута - Ђебера

--------------------------------

Публиковано крајем новембра 2014. године
Припремио: Ацо Драгићевић
Аутор Фотографија: Дражен Жигић

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template