Мост на ријеци Брегави у атару села Клепци

Untitled design 1

О историји и судбини моста који је подигнут 1517. године, читаве четири деценије прије него што се у Мостару, 1557. године, почело са подизањем моста истих карактеристика. Према легенди која још увијек живи у народу, најстарији мост на тлу БиX, који се налази у атару села Клепци на ријеци Брегави, уз пут ка Пребиловцима и Хутову блату, неимару Хајрудину био је инспирација за изградњу чувеног моста у Мостару. Уз то подсјећа и на мост на Жепи који је нобеловац Андрић описао и за кога, од свега што човјек у свом животном нагону подиже и гради ништа није вредније од мостова. 

Први текст на завичајном порталу, о каменом мосту на ријеци Брегави објављен је још 2009. године, Тада је поред моста стајала информативна табла о његовим карактеристикама, трајању и градитељу као и да је то национални споменик Босне и Херцеговине.

Подигао га је херцеговачки санџак бег Мустафа 1517. године. Било је то читаве четири деценије раније него што се у Мостару, 1557. године, почело са подизањем моста истих карактеристика. Према легенди која још увијек живи у народу најстарији мост на тлу Босне и Херцеговине који се налази на ријеци Брегави, неимару Хајрудину био је инспирација за изградњу моста у Мостару. Уз то подсјећа на мост на Жепи који је нобеловац Андрић описао. Мост на Брегави имао је камену ограду састављену од камених блокова тешких 1,5 тону. Али, вјероватно због олова и жељезних шипова чиме су везани за конструкцију моста, тешки камени блокови, да би се дошло до олова, оборени су у ријеку. Занимљиво је да је једна од тих тако великих плоча, приликом конзерваторских радова на мосту, извађена из ријеке 2019. године. И остављена је у подножју моста, уз локални пут који се одваја, којих стотињак метара далеко, од пута М-17, према Пребиловцима и Хутову блату. Тако велики камени блок је нестао. Треба ли и подсјећати да се није могао транспортовати без ангажовања већег броја људи, камиона и дизалице.

Прилазном рампом на десној обали смањен је распон моста

Most u klepcima

На десној обали Брегаве која је била релативно нижа обликована је доста дугачка рампа од камена на којој су уграђена три моста, од којих су два сачувана до данас. Снимак потиче из 2009.године

 Специфичност моста на Брегави јесте то што има велики распон овог типа мостова на равничарским ријекама, каква је Брегава у доњем току. С обзиром на то да је корито ријеке Брегаве на овом мјесту релативно широко, а обале ниске, на десној обали изведене су веће подзиде од камена што је обликовало дугачку прилазну рампу.

Овим се смањио распон лука а подигнута прилазна рампа на десној обали ријеке дужине најмање 500 метара захтјевала је изградњу, због високог водостаја ријеке у зимском периоду и могућих поплава- још три моста. Два од три моста сачувани су, кроз вријеме и вијекове, до данас.

 

 

Римски мост налазио се у близини постојећег моста!

У међурјечју Брегаве и Неретве, близу Јадранског мора  сусретали су се путеви из ранијих периода и култура. У десној обали Брегаве стотињак метара од каменог моста, приликом измјештања корита ријеке кроз Морин оток, откривени су, седамдесетих година минулог вијека, лукови од цигле, највјероватније остаци моста из римског периода. Камени мост на Брегави подигнут у отоманском периоду подигнут је који стотињак метара јужније.

Никад довољно средстава да се заврше радови на мосту

 Временом стање моста знатно се погоршало. Први пут обнављан је у далеком 17. вијеку и то у његовој другој половини. Од тада мост је, до изградње макадамског пута Мостар – Буна - Губавица – Домановићи – Чапљина – Метковић, био у свакодневној употреби и једина веза између западне и источне Херцеговине. Између два свјетска рата, одмах уз мост, подигнута је млиница коју је одржавала фамилија Лојпур. Послије Другог свјетског рата, из којег је мост изашао добро очуван, чак и са дијелом великих камених плоча које су се налазиле са сјеверне стране. Користило га је само локално становништво за прелаз пјешака.

 

У социјалистичкој републици БиХ до осамдесетих година једино је Туристички савез из Чапљине обезбједио средства да се мост поправи и заштити. Промјењена је калдрма на половини моста и средстава је нестало. Стало се на пола пута. На другој половини моста, вјеровали или не, калдрма је постављена тек 2009. године.   

----------------------

 

 

 ”На овом мјесту је херцеговачки санџак бег Мустафа 1517. саградио мост. Шишман Ибрахим паша, који је у Почитељу саградио медресу, хан, хамам и обновио џамију, у другој половини 17. вијека је обновио и мост у Клепцима. С обзиром да су на овом локалитету откривене трасе путева из ранијих периода, вјероватно је на мјесту данашњег моста постојао и римски мост.

Складном конструкцијом свода, која подсјећа на свод Старог моста у Мостару, мост се издваја и представља једно од најзначајнијих дјела отоманског градитељства у подручју инфраструктурних објеката. Специфичност моста је да има највећи распон овог типа мостова на равничарским ријекама. С обзиром на то да је корито ријеке Брегаве на овом мјесту релативно широко, а обале ниске, градитељ је извео веће камене подзиде и обликовао дугачке прилазне рампе, чиме је смањио распон лука.

Стање моста се знатно погоршало у току и послије рата 1992- 1995. године.

Комисија за очување националних споменика донијела је одлуку, којом се историјски споменик- Мост у Клепцима, општина Чапљина, проглашава националним спомеником Босне и Херцеговине”.

Овај текст, са тлоцртом моста, налазио се на металној информативној табли. Информација на више језика, енглеском, босанском, хрватском и српском језику стајала је уз мост. Током љета 2009. године једноставно је нестала. Шта је вандалима сметало остаје да се нагађа. Није ово једино културно историјско здање у долини Неретве са којег су склоњене информације о његовом значају и трајању.

----------------------------------

Додјељивање средстава на кашикицу за оправку моста

Most u klepcima

 Уз помоћ механизације постављају се камени блокови тешки преко једне тоне

 

 У дејтонској БиХ, на локалном и федералном новоу наставило се са заобилажењем моста на Брегави који се налази уз магистрални пут Жупања – Опузен. То чини и држава Босна и Херцеговина и њена Комисија која је тај исти мост прогласила националним спомеником.

А, требало је и треба само мало више воље, одговорности и не баш много средстава да се темељито истражи мост и шире подручје око моста на које се наслања насеље Нерези, важан археолошки локалитет из Средњег вијека (никад довољно истражен).

 

 Очигледно је да није довољно само, о туђем трошку (ЕУ), оставити поменик, који је у међувремену украден, да је то споменик од значаја за БиХ. И послије, с времена на вријеме и на параћесике додјелити никад довољно средстава за завршетак радова на мосту како би се осигурала његова дефинитивна и трајна заштита и туристичка валоризација. Мост на Брегави је практично уз пут М-17 Жупања – Опузен. Уз овај магистрални пут од Сарајева ка Јадранском мору мало је ауто-кампова. Постојећа околина моста, са прилазним путевима и привлачним природним амбијентом да се уредити и да буде одмориште на доста дугом путу ка мору. У близини су значајне туристичке вриједности овог краја као што је  Почитељ, Могорјело, парк природе Хутово блато, водопад Кравица (а.д.)

 

-------

Мост на Брегави у атару села Клепци уз пут за Пребиловце и природни и орнитолошки резерват Хутово блати, познат као парк природе. Аутори фотографија Младен Булут и Ацо Драгићевић.

Објављено на завичајном порталу 26. априла 2024. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template