Служен парастос у Пребиловцима

 
Са парастоса у цркви на Врачару у Београду, 1. aвгуста 2009. године који је организовало СНД ”Пребиловци”

Парастос за више од 4.000 Срба из долине Неретве, које су усташе убиле у љето 1941. године, служен је у суботу 8. августа у Пребиловцима код Чапљине. Међу страдалима је и више од 500 жена, дјевојака и дјеце из Пребиловаца, који су 6. августа 1941. године живи бачени у Шурманачку јаму, код данас познатог католичког светилишта Међугорја. Служио је игуман Данило из манастира Житомислићи уз саслужење двојице свештеника.
Треба рећи да су посмртни остаци жртава из 13 јама извађени 1991. године и да су сахрањени у Спомен-цркви у Пребиловцима, али су их хрватске снаге под командом генерала ХВ Јанка Бобетка, 1992. године оскрнавиле и уништиле експлозивом, тако да је остао незнатан дио од опојаних и уз црквене свечаности положених посмртних остатака мученика којима је посвећена црква у чијој су крипти били сахрањени.
У централној информативној емисији Дневник ТВ Републике Српске који је објављен у суботу 8. августа у 19.30 емитован је тонски прилог дописника из Требиња Божидара Стајчића у којем је уз свештеника Данила из манастира Житомислић говорило неколико чланова уже родбине страдалих 1941. године и представник Српског националног друштва ”Пребиловци” из Београда, Миленко Јахура. 

 
Сваки август је мјесец сјећања у Пребиловцима. Обиљежава поменом на невино страдале у Другом свјетском рату

Игуман Данило у краткој бесједи након парастоса подсјетио је да за злочин у Пребиловцима још нико није одговарао и да  Срби још увијек чекају да правди буду приведени они који су учиили злочин у Пребиловцима. Миленко Јахура говорио је о напорима да се у Пребиловцимa обнове све куће и да село добије некадашњи аутентичан изглед. Иначе, поред парастоса у Пребиловцима, у цркви Светог Саве, на београдском Врачару, у суботу, 1. августа 2009, служен је годишњи парастос Србима са подручја Чапљине и Стоца, страдалим од усташа од 1941-45. и од 1992-95. Служио је епископ хвостански Атанасије (Ракита), уз саслужење три свештеника и два ђакона. 
Парастос у саборном храму на Врачару био је у организацији Српског националног друштва ”Пребиловци” којe од свог оснивања редовно организујe посјетe Пребиловцима у којима је њиховим трудом и залагањем обновљен мјесни Дом културе.
Родбинa и поштоваoци мученика парастосу у Пребиловцима а прије тога и у Београду присуствовали су у великом броју.

----
Публиковано, 9. aвгуста 2009. Године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template