Парастос над отвореним гробом


Овдје је била крипта, заједнички гроб Срба из јужне Херцеговине. Крипта са темељима цркве употпуности је уништена. Данас је то отворен гроб и тешка оптужба оних којих су починили злочин и оних који би требали привести правди починиоце овог злодјела.

Годишњица страдања становника Пребиловаца (август 1941- август 2007.) дочекана је почетком радова на откопавању цркве у чијој су крипти били сахрањени посмртни остаци жатава, претходно извађени из јаме Голубинке код Шурманаца. Поред мјештана Пребиловаца овдје су сахрањени и посмртни остаци и других Срба из јужне Херцеговине који су живот скончали за вријеме Другог свјетског рата у јамама на подручју општина Столац, Чапљина и Неум. Цркву су у рату 1992. године употпуности уништиле оружане снаге Хрватске војске и ХВО.


Учесници парастоса окупили су се пред срушеном црквом која је сравњена са земљом и у крипти до које се дошло ископавањем. Кости мученика разњеле су снажне детонације, мањи дио је пронађен а уситњени дијелови костију видљивији су у земљи и бетону који је избачен приликом ископавања.

Прва фаза радова, који се изводе под стручним надзором археолога Александра Ратковића из Завода за заштиту споменика културе Српске, завршена је. Овдје на лицу мјеста видљиво је какав је злочин, по други пут, учињен над невиним народом. Овог пута над моштима погинулих 1941. године. Фотографије са парастоса то показују. Подаци до којих се дошло сређују се и биће достављени надлежним органима.


Зар су Пребиловци толико далеко од правосудних органа БиХ, Хага и мировних снага УН у БиХ? Није могуће да им злочин почињен у Пребиловцима није познат!? На слици су свједоци – остатак бомбе велике разорне моћи (лијево) и два војника из мировних снага (десно). Снимак је настао 5. августа 2007. године.

Овогодишњи парастос којем је присуствовао велик број родбине која је за ову прилику допутовала из свих крајева бивше Југославије, одржан је практично над отвореним гробом. Досадашњи радови су потврдили да су црква и крипта минирани и да су за то злодјело, незабиљежено у историји ратова, кориштене бомбе велике разорне моћи. Чинодејствовао је мјесни свештеник Борис Чоловић са свештеницима из сусједних парохија.

________
Публиковано у августу 2007. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template