Шири се истина о страдању Пребиловаца

Владика Григорије: Важно је да се изложба догодила у Београду гдје, рекао је преосвећени епископ, постоји много људи који још не знају да постоје Пребиловци са таквом раном, али и са таквом снагом живота коју они у себи носе.

У Београду је, на празник Вазнесења Господњег – Спасовдан (21. мај), на дан када се Христос четрдесети дан послије васкрсења посљедњи пут јавио апостолима и узнео на небо, у галерији Народне банке Србије отворена изложба „Пребиловци”. Изложба, која је први пут била постављена у Новом Саду, сведочи о усташким злочинима 1941. године у овом селу гдје је од око хиљаду становника погром преживјело њих 172. Аутори изложбе су студенти Универзитета из Бања Луке Предраг Лозо и Драгослав Илић.

Хор ”Мокрањац”, који дјелује при храму Светог Саве на Врачару, оставио је на више од 600 присутних Београђана посебан печат на отварању изложбе. Најупечатљивији тренутак вечери био је хорско појање тропара канонизованим Пребиловачким мученицима. Изложба преко фотографија и аутентичних докумената приближава историју села о незапамћеном злочину.

Изложба у Београду заједнички је пројекат Културног центра из Новог Сада, Удружења Јадовно 1941. из Бањалуке, СНД Пребиловци из Београда. Медијску подршку имали су у завичајном порталу Херцеговаца у Србији Слободна Херцеговина. У галерији Народне банке Србије биће отворена до 28. маја.

 
Klik za vecu sliku
Миленко Јахура: Извјесна је љепша будућност за Пребиловце. Успели смо, говори Миленко Јахура, добровољним прилозима да обновимо Дом културе, да истражимо рушевине храма гдје смо нашли нешто остатака костију жртава. Храм посвећен Васкрсењу је обновљен, биће ако Бог да освештан у августу ове године. Пребиловци тако постају једна од неколико капи памћења у мору заборава српских жртва у НДХ.
Klik za vecu sliku
Интересовање за изложбу: Изложба о Пребиловцима у Београду побудила је примјетно интересовање, посебно међу младима. Отворена је на Спасовдан славу града Београда али и славу саборног храма у српско-православној црквеној општини у којој се налазе и Пребиловци.
Klik za vecu sliku
Портал Слободна Херцеговина који је медијски покровитељ свеколиких активности херцеговачких удружења у Србији, урадио је доста на организацији изложбе ”Пребиловци” у Београду као и на промоцији овог села на глобалној мрежи. Трифко Ћоровић, уредник овог портала аутор је фотографија које објављују Пребиловци-село на Интернету
joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template