Ново лице портала Пребиловци-село на Интернету

sajt novi

Портал Пребиловци-село на интернету http://www.prebilovci.net на глобалној мрежи први пут појавио се о Савиндану 2006. године. У протеклом скоро десетогодишњем периоду упорно и стрпљиво подизанo je село на интернету. Пажљиво је праћена обнова насеља из којег је у минулом рату становништво протјерамо, куће запаљене а храм сравњен са земљом. Прикупљане су и публиковане старе фотографије, од којих неке имају изузетну историјску вриједност, настајале су и објављиване нове фотографије које и са времнске дистанце од десетак година имају посебну вриједност. Сакупљани су и објављивани новински чланци, научни, књижњвни и публицистички радови о селу. Годинама пратили смо дизање села из пепела и Божију службу под ведрим небом и над отвореним гробом који се налазио у крипти разрушеног храмa. Завичајни портал пратио је изградњу обновљеног храма. Фотографија мјеста из 2006. године гдје је некад био храм који је обновљен неупоредива је са фотографијaма тог истог мјеста из августа 2015. године.
Може се слободно рећи да је завичајна страница овог мученичког насеља израслa у једну од респектабилнијих страница српских насеља на глобалној мрежи. Узимају је као извор података аутори озбиљнијих телевизијских и радио емисија nа тему рата, док се ауторски текстови све већег броја сарадника често преносе на другим интернет страницама.
Од првог августа 2015. године Пребиловци-село на интернету добили су нови, савременији, изглед. Редизајнирали су га програмери интернет страница чешког мјеста Лидице са којим je у петак 12. jуна 2015. године потписан Меморандум о сарадњи два мјеста чији су становници сурово страдали у Другом свјетском рату. У Лидицама погром њемачких нациста није преживјело 63 одсто од 320 станивника док су у Пребиловцима од око 1000 мјешана усташе НДХ, на 48 различитих мјеста а највише у јами Голубинки код Шурманаца, свирепо ликвидирале више од 800 становника. О несагледивој ширини и дубини злочина у Пребиловцима свједочи и податак да је тада затрто 36 огњишта и 54 породице. Недужне жртве Лидица и Пребиловаца добилe су величанствене споменике. У Лидицама је то спомен парк са бронзаним статуама његових житеља а у Пребиловцима је то најљепши и јединствен храм у свеколиком православљу, храм Васкрсења Христовог Нови изглед завичајног портала овог херцеговачког села један је од првих конкретних резултата сарадње са Лидицама и прашким удружењем Лука Праг. Идејни творац пројекта је Весо Ђорем, графичка рјешења дјело су чешког тима који је предводио Патрик Свободa док је остатак обимног посла урадио вебмастер Марко Ђерић.

Ekmecic Djorem

Весo Ђорем, идејни аутор редизајнираног завичајног портала села Пребиловци и човјек који је много допринјео сарадњи Пребиловаца и Лидица и потписивању Меморандума о сарадњи, боравио је у Пребиловцима у вријеме свечаности освјештања храма. Весин боравак искориштен је да му се Мјесна заједница захвали и тим поводом, у дворишту храма Васкрсења Христовог, предсједник МЗ Пребиловци Бранко Екмечић, уручи слику на којој су Пребиловци, рад академског сликара Славена Драгићевића. Лијево је сликар дјела које је поклоњено госту из Чешке. Десно је Славенко Буха, такође заслужан што је село добило савремен и прегледан портал. У средини је оснивач и први уредник портала Пребиловци село на интернету Ацо Драгићевић

Снимио: Лазар Ђорем

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template