Активиран пројекат водовода до селa

 
Ускоро водовод до Пребиловаца. Сада се мјештани снабдјевају питком водом из бушотине која се налази у центру села. Почетком јула 2008. године фотографију Драгићеве (Драгићевића) махале

снимио Мехо Трчало

Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине на сједници Комисије за избјеглице која је одржана 24. септембра одобрило је 50 000 КМ за издрадњу водоводне мреже до Мјесне заједнице Пребиловци. Код Министарства је аплицирало Удружење Срба повратника из Чапљине. Исто толико средстава одобрено је за завршетак радова на цркви и парохијском дому у Чапљини.

У вези са овом инвестицијом, у Чапљини је 14. октобра одржан састанак којем су присуствовали представници општине, Министарства за људска права и избјеглице, представници Удружења Срба повратника из Чапљине те представници Мјесне заједнице Пребиловци. Договорено је да општинске службе до краја мјесеца припреме пројектни приједлог а да Мјесна заједница припреми списак повратника који живе на подручју МЗ.

Како се процјењује радови на изградњи водовода могли би почети ускоро, највјероватније у наредном мјесецу. Но, прије него што Министарство за људска права и избјеглице потпише уговор са општином Чапљина о реализацији ове инвестиције, општинске службе су дужне припремити пројектни приједлог; шта треба да се уради, постојеће стање и колика су неопходна средства да би се то урадило. Са средствима која су одобрена, сасвим је извјесно, неће бити могуће употпуности завршити пројекат, због тога је важно да се предвиди комплетан завршетак пројекта водовода до Пребиловаца са потребним средствима која треба планирати, a не само да се изгради централни вод и доведе у село.

Како су додјељена средства иницијална, неопходно је кроз даље активности па и рад Mјесне заједнице радити на изналажењу додатних средстава да водоводна мрежа стигне до сваке куће- и оних које су обновљене а и оних које чекају обнову и којих је, нажалост, још увијек више.

Aктивирање старог пројекта водоводне мреже до Пребиловаца веома ће много значити за повратнике у овом насељу. Није нереално очекивати да се, уз садашњих двадесетак заинтересованих фамилија за повратак, повећа број оних који се желе вратити.

Осамдесетих година минулог вијека радило се на пројекту водоснабдјевања ширег подручја општине Чапљина. Јединственим пројектом била су обухваћена села Клепци, Гњилишта и Пребиловци. Тада је до ових насеља постављена главна водоводна мрежа. 
Укључивањен Пребиловаца у тај пројекат допринјело је да насеље, које је далеко од Чапљине свега три километра, тада постане интересантно за градњу породичних кућа. Уз пут за Кулине подигнуто је или утемељено у то вријеме више стамбено-породичних кућа.

Пребиловци су поново привлачни за индивидуалну стамбену изградњу. Водовод ће, нема сумње, допринјети и да се убрза повратак оних који су планирали.

-----
Вијест о укључивању Пребиловаца у пројекат водоводне мреже објавили смо први пут 4. октобра 2008. године. Након састанка у Чапљини проширили смо ту исту вијест која се, са новим чињеницама око водовода, у рубрици Актуелно у вези Пребиловаца налази од 19. октобра.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template