Посјета

Делегација Музеја жртава геноцида у Пребиловцима

 

posjeta 2023

Делегација Музеја жртава геноцида из Београда за вријеме посјете Пребиловцима

          Делегација матичне установе Републике Србије у области културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима - Музеја жртава геноцида из Београда коју су чинили директор Дејан Ристић, помоћник директора Станко Дебељаковић и кустос Бојан Арбутина, посјетила је у недјељу 11. јуна Пребиловце и храм Васкрсења Хрисзовог у чијој су крипти сахрањени посмртни остатаци жртава из Другог свјетског рата.

          Са представником Мјесне заједниве Алексом Драгићевићем анализиране су могућности за континуирану реализацију програма и пројеката Музеја жртава геноцида у овом селу. Управитељ Фондације Музеја Станко Дебељаковић иницирао је активности на пружању конкретне подршке Пребиловчанима са циљем њиховог останка у селу и побољшања услова за живот повратника и подстицања повратка у ово село у којем данас живи 45 становника.

          Договорено је да Музеј жртава геноцида донира средства за опремање Култрног и духовног центра свети краљ Милутин са видео пројектором, рачунаром, потребним витринама, телевизором и опремом за изложбе. Било је речи и о столици коју је користила учитељица Стана Арнаут а која је сачувана у фамилији Душана (Марка) Надаждин а која се данас налази у посједу Музеју жртава геноцида. Музеј ће, како је речено, обезбједити реплику те столице која ће бити један од експоната на сталној изложби у Пребиловцима.

          На крају забиљежимо да ће конкретно покренута питања, сасвим је извјесно, кад буду рјешена, побољшати услове живота мјештана а представљаће у унапређење услова за развој вјерског туризма (ад)

---------------

Објављено крајем јуна 2023. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template