Оснива се сеоска библиотека

Stana Arnaut

Учитељица Стана Арнаут

     Студенти српског језика и књижевности Филолошког факултета из Београдa, генерација 2010, године, након посјете Пребиловцима, покренула је  иницијативу да се у овом селу формира библиотекa, која би, поред обновљеног храма Васкрсења Христовог, симболички али и стварно представљала обнову духовног и свеколиког живота у овоме селу. Библиотека ће бити смјештена у највећој грађевини у селу која је некад била основна школа која је носила име ”Краљ Милутин” (почела са радом 1924. године) у којој је радила учитељица Стана (Луке) Арнаут из Глушаца код Метковића у Хрватској. Библиотека ће, како сазнајемо, понијети име учитељице Стане.

    Учитељица Стана Арнаут рођена је 1909. године. Прије него је премјештена за учитељицу у Пребиловце, службовала је у Габели. На почетку Другог свјетског рата доживјела је судбину осталих становника овог села. Другог дана напада усташких снага на Пребиловце 5. августа 1941. године, учитељица Стана Арнаут доведена је у школу коју су усташе претвориле у сабиралиште и мучилиште народа. Након мучења, заклана je пред зградом школе и бачена у оближњу Ждракановића башчу. Унакажено тијело своје учитељице касније су пронашли преживјелимјештани и сахранили у мјесно гробље, у породичној гробници Милана Булута- Каримана гдје данас почива.

        У другом свјетском рату школа је запаљена, једнако као и у посљедњем рату 1992. године. Први пут обнављали су је преживјели Пребиловчани и опет је била, до касних педесетих година минулог вијека школа. Након што није више одговарала нараслим потребама села, у непосредној близини подигнута је нова школска зграда са двије учионице док је стара школа претворена у Дом културе.

        Нова школска зграда у којој је посљедњи учитељ био Ћетко Копривица данас je у рушевинама док је некадашња школа обновљена захваљујући Српском националном друштву ”Пребиловци” из Београда. Данас је то Духовни и културни центар који је, такође, понио исто име као што је то некад било, Свети краљ Милутин.

        Акцију београдских студената да Пребиловци добију библиотеку подржалo je више националних организација Срба и издавачких предузећа, поред осталих Српска књижевна задруга која је у Пребиловце послала књиге из чувеног 107 плавог кола.

        Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије са 400.000,00 динара подржала је пројекат Српске православне црквене општине Чапљина за опремање и стављање у функцију библиотеке „Стана Арнаут“ у оквиру Духовног и културног центра "Свети Краљ Милутин". У оквиру објекта у којем је уређена и опремљена Гостопримница треба да се уреди поткровље, канцеларијски и магацински простор.

***

Посјетиоци портала Пребиловци-село на интернету, уколико желе, могу се прикључити дародавцима књига за библиотеку у Пребиловцима. Књиге се шаљу на aдресу; Православа црквена општина, Гојка Сушка бб, 88 300 Чапљина.

--------

На порталу Пребиловци-село на интернету публиковано у децембру 2015. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template