Укратко из Пребиловаца и околине

Прослава Божића у Клепцима и Опличићима 
Обнова куће фамилије Медан 
Први повратници у Лозницу 
Обнова цркве Вазнесења Христовог у Чапљини 
7.000 људи посјетило Пребиловце- село на Интернету 
На другу годишњицу наше презентације енглеско и латинично издање 
Уређење гробља у Пребиловцима – позив за радну акцију

Срби повратници у долину Неретве, први пут након 17 година, прослављајући празник Христова рођења ове године, наложили су бадњаке у дворишту храма Светог Преображења у Клепцима. И поред лошег времена праћеног кишом окупио се велик број вјерника из Клепаца, Пребиловацa, Тасовчића, Габеле и Чапљине.
Бадњак је наложен и у Опличићима, на Дубравској висоравни, гдје се припрема обнова цркве.
У Мостару је одржан Божићни концерт којем је присуствовало преко хиљаду људи а скупу се обратио, прије почетка концерта, владика Захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије. Преосвећени владика Григорије служио је на Бадње вече у малој цркви на Бјелушинама у Мостару и Божићно јутрење у истој цркви. Прослава Христовог рођења одржана је и у манистиру Житомислић те Бијелом Пољу.
Како сазнајемо у овој години требало би да почну радови на обнављању Саборног храма у Мостару а трећину средстава обезбједиће Федерација БиХ.

---- 
---------- 
----

Кућа Радојке Mедан уд. покојног Лазара подиже се на улазу у село, с лијеве стране пута, у огради која је власништво породице Медан. Средства за грађевински материјал обезбједила је Република Српска. Стара кућа породице Mедан која је, као и све куће у Пребиловцима, у рату запаљена, била је једина кућа у селу до које се колима није могло доћи. Због тога се нова кућа подиже на новој, погоднијој, локацији.

----
---------- 
----

Лозница, засеок Клепаца, некад значајно средњевјековно насеље, неће још дуго бити пусто село. Ускоро креће обнова куће Васе Пуцара. Средства су обезбјеђена из фондова Федерације БиХ и Републике Српске. 
У Лозници су живјели Пуцари, Зуровци, Покрајчићи, Рељићи и Пухале. Након Другог свјетског рата од преживјелих Пухалa, према именима погинулих очева, настали су Војиновићи, Страхињићи и Николићи. У овом селу рођен је историчар Новица Војиновић, на чије се научне резултате и публикована дјела у неколико прилога позивају аутори текстова који су објављени на нашој презентацији.

---- 
---------- 
----

Почели су радови на обнови цркве Вазнесења Христовог у Чапљини која је подигнута између два свјетска рата. Упоредо ће се радити на обнови цркве и парохијског дома који се налази у непосредној близини храма. Биће инвестирано око 200 хиљада КМ.
У извjештају владике Захумско-херцеговачког и приморског др Атанасија од 16. децембра 1993. године o степену страдања овог светог здања записано је: „У Чапљини је наша црква Св. Вазнесења Христовог тешко оштећена: изнутра је спаљена, тако да је врх звоника срушен, а једна граната погодила је звоник у висини крова цркве, који је опет сав испробијан мањим минобацачким гранатама, тако да је добар део црепа и летве на крову оштећен и црква прокишњава. Олтар цркве је спаљен, иконе су изгореле а у самом храму и нарочито олтару све је испреметано и полупано, сем Светог престола који стоји, али на којем нема ничег осим голе плоче.“ 
Приликом првог свјештања храма у Чапљини, који се налази близу обале ријеке Неретве, 1931.године, један од кумова био је Огњен (Спасоја) Драгићевић (1878-1941) из Пребиловаца. У историји фреско сликарства храм у Чапљини је значајан по фреско-сликама које је, као студент, урадио Бранко Шотра, касније познати академски сликар. Афирмисао се као графичар а за фреско слике у Чапљини историчари умјетности (Радомир Станић) показивали су интересовање због тога што су једино умјетничко дјело овакве врсте које је урадио познати графичар.

----
---------- 
----

Током 2007. године презентацију Пребиловци - село на Интернету посјетило је 7.420 посјетилаца. Од укупног броја, њих скоро 2.000 (1.957) нашу презентацију посјетило је више пута током године. Претпоставити је да је ријеч о Пребиловчанима, људима који су највише заинтересовани за информације из овог села. Међу најпосјећенијим страницама је Актуелно у вези Пребиловаца. Посјетиоци су користили 239 кључних ријечи да би пронашли Пребиловце- село на Интернету. Забиљежено је у статистичким подацима да су наше странице отваране 43.418 пута. Од укупног броја посјетилаца њих 5 % задржало се дуже од једног часа у Пребиловцима а просјечно задржавање у Пребиловцима- селу на Интернету у протеклој години било је 15 минута. На неком од претраживача, (најчешће је то био Гоогле и Погодак) ријеч Пребиловци уписивана је 677 пута, док је адреса www.prebilovci.netкориштена 200 пута. Највише посјетилаца дошло је са страница слободне енциклопедије на Интернетуwww.wikipedia.org у чијим се издањима, на енглеском и српском, налазе Пребиловци као енциклопедијска одредница. 
У протекле двије године, од када су се почели подизати Пребиловци- село на Интернету забиљежено је 9.722 посјете. 
У међувремену, web-тим је успио остварити планирану концепцију странице. Реаговања посјетилаца и обимна грађа до које смо дошли опредјелили су нас да радимо на стварању услова да Пребиловци - село на Интернету добије латинично и енглеско издање. Латинично издање биће огледало ћириличног издања док ће се у енглеском издању појавити избор текстова објављених ћирилицом. Уз то објавићемо цјеловите или фрагменте текстова који су изворно написани на енглеском језику а у којима се објашњава историја Пребиловаца. Први прилози на енглеском језику биће објављени о Савиндану ове године, када ћемо почети објављивати текстове и латиничним писмом.

---- 
---------- 
----

У недјељу 3. фебруара радиће се на уређењу мјесног гробља у Пребиловцима. Вријеме окупљања и почетак радова заказани су за 9 часова. 
Надамо се да ова информација неће промаћи Пребиловчанима који живе Источној Херцеговини и да ће се придружити комшијама-повратницима на уређењу гробља у родном селу.

________________
На www.prebilovci.net објављено 15. јануара 2008. године 
Фотографија куће Радојке Медан објављена је у мају 2008. годинe

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template