Пета награда документарцу о Пребиловцима

(Пребиловци – тамо и камен има ожиљак)

 

oktobar 2023          На 27. Међународном фестивалу медијског стваралаштва ”Братина” у руском граду Дмитрову, награђен је документарни филм Пребиловци – тамо и камен има ожиљак. У категорији ”Најбољи страни филм”, а било је у конкуренцији стотину филмова у седам различитих категорија, трећу награду освојио је филм о Пребиловцима.

          Документарни филм аутора Сање Драгићевић Бабић сниман је у љето 2021. године у времену од 20. до 28. јула те у времену од 6. до 8. августа 2021. године. Филм је рађен у продукцији РТС-а. Доживио је свјетску премијеру на 69. фестивалу документарног филма у Дому омладине у Београду 30. марта 2022. док је премијерно приказан на Првом програму РТС 14. априла исте године.

          Страдање народа у љето 1941. године, гледаоцима филма приближили су Павле Булут, у вријеме снимања филма, једини живи савременик ратних догагађаја из 1941. те Пребиловчани, потомци жртава; Зоран Надаждин, Рајко Булут, Ливија Екмечић, Ацо Драгићевић, Миленко Бато Сухић, Богдан Брњашић, Алекса Драгићевић и Миленко Јахура. У филму су говорили владика Григорије, који је у вријеме изградње храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима био на трону Захумско херцеговачке и приморске епископије, као и парох чапљински Марко Гојачић, историчар Бојан Арбутина као и вјештаци судске медицине из Београда доктори Иванка Баралић и Мирољуб Обрадовић.

          Вијест о награди сценаристу и аутора овог значајног дјела о Пребиловцима, затекла је у завичају. Из Пребиловаца Сања Драгићевић Бабић јавила се директно у програм РТС и тако подјелила радост због награде са својим Пребиловчанима и водитељем емисије "Један добар дан",  Стефаном Бендићем и гледаоцима куће за коју ради (а.д.)

--------------------------------------------------------

Објављено 31.10.2023. године

 

Повезани линкови:

Рођена је филмска прича о селу гдје камен као и људи носи ожиљак

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template