Папа рашчинио свештеника из Међугорја

Према извештајима агенција који је објавила штампа 29. јула папа Бенедикт XVI рашчинио је свештеника Томислава Влашића, одговорног за успостављање култа Богородице у херцеговачком селу Међугорју. Овај чин упућенији у збивања у Ватикану сматрају доказом да се Римокатоличка црква ограђује од наводних виђења Марије, мајке Исуса Христа.
Како преносе агенције, папа је одобрио „лаикизацију” Влашића – његово враћање у статус обичног вjерника – годину дана пошто је Конгрегација за доктрину вјере, утицајно теолошко тијело, суспендовала тог фрањевца и смјестилa га у кућни притвор у једном манастиру у Италији под оптужбом за јерес и шизму, као и за сексуални преступ. 
Овај свештеник годинама се представљао као „духовни савјетник” шесторо дјеце из Међугорја која су 1981. године „видјела” Богородицу и упркос жестоком сукобу са тадашњим мостарским бискупом који му није вјеровао успио да од села у западној Херцеговини направи свјетски познато мјесто ходочашћа које је до данас посјетило око тридесет милиона вјерника. У међувремену, Влашић се посвађао са „видиоцима” и основао је вјерску комуну у Италији што је додатно разљутило Ватикан.
Отац Хосе Родригез Карбаљо, генерални свештеник фрањеваца, објавио је да је Влашић избачен из тог реда и да по одлуци Курије неће моћи да проповједа или да јавно говори о било којој вјерској теми. Ако се успротиви том налогу пријети му екскомуникација – забрана примања причести.
Садашњи папа је иначе у вријеме док је био кардинал Јозеф Рацингер и налазио се на челу Конгрегације за доктрину вјере вјерницима је забрањивао ходочашће у Међугорје- али се готово нико није обазирао на ту његову забрану.
До данас три комисије Ватикана нису успјеле да потврде наводна виђења Богородице у Херцеговини, иако шесторо католика тврди да је у последњих 28 година Марију видело око 40.000 пута. Они су се у међувремену обогатили и према тврдњама западних новинара имају скупа кола и велике куће, а крај једне од њих направљен је и тениски терен.
Одлука Ватикана да рашчини Томислава Влашића изненадила је католичке вјерникe широм свијета, јер службени Ватикан овим потезом први пут након 28 година отворено негира међугорска указања. Свештеничко разрешење папа је потписао у тишини још у марту, али је службено, према дневном листу Политика (Београд), објављено тек у недељу, 26. Јула.

 
Mајкл Џонс са кардиналом Рацингером, сада папом Бенедиктом XVI. Снимљено у Риму

Иначе, публициста Др Mајкл Џонс, уредник католичког часописа Culture Wars (Ратови култура) низ година истраживао је феномен појављивања Госпе у Међугорју. Резултате до којих је дошао саопштио је у двије књиге у којима је трагао за одговором на питање о тобожњем приказању Госпе у Међугорју. О резултатима истраживања Mајкл Џонс је дао шири интервју за наш портал још у марту прошле године: ”Приjе двадесет година одлучио сам да одем у Међугорје да бих за часопис Fidelity (Верност) написао чланак о приказањима. Када сам тамо стигао, једна од првих ствари које сам учинио била је да се сретнем са бискупом Паваом Жанићем у његовој резиденцији у Мостару. Он ми је, без двоумљења, рекао да су приказања лажна. Такође ми је рекао да се срео да кардиналом Рацингером (данашњим папом прим. web-tima), који се са њим сложио, као и са папом, који није рекао ништа. Након овог сусрета услijедили су контакти из којих је произишла прва књига «Меdjugorje: Тhe Untold Story» (Међугорје: Неиспричана прича). То је било први пут да је неко рекао нешто негативно о Међугорју. Заинтересовао сам се за историју Југославије током истраживања Међугорја. То интересовање је постало још веће након избијања грађанског рата 90-тих година јер је једна од тврдњи такозване Госпе и њених следбеника била да је «мир међу етничким групама у Југославији доказ аутентичности приказања наше Госпе Краљице мира», рекао је за наш портал Др Мајкл Џонс чија друга књига носи наслов ”Међугорска обмана” из које смо пренијели један дио уз интервју са Џонсом.

------ 
Публиковано, 31. јула 2009. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template