Обнова кућа – опстанак села

Кућу покојног Бошка Драгићевића, обнављају је његови потомци


Попаљени, разорени и расељени Пребиловци поново се боре за опстанак. После стравичног покоља у 1941. године Пребиловци су се борили рађањем дјеце. Тада се свакој новој бешици (кољевки) радовало цијело село.

Данас се Пребиловчани радују свакој обновљеној кући, сваком новом крову као нади за опстанак села. Донације за обнову кућа све ријеђе долазе у Пребиловце. Тако, по конкурсу из 2010., у Пребиловцима треба да се обнове двије куће - браће Павла и Огњена Екмечића и потомака пок. Стеве (Обреновог) Булута. 

Донације, нажалост, обнављају понеку кућу, али не и село. Пребиловчани обнављају куће, а тиме и Пребиловце, сопственим средствима.

Тако је Алекса (Живков) Драгићевић обновио дио породичне куће који је насљедио од ђеда Бошка Драгићевића. Остали Бошкови потомци најављују да ће обновити и преостали дио ове куће.

Кућу старих Ждракановића коју је наслиједио покојни Душан, данас обнављају потомци покојног Гојка Ждракановића

Никола Ждракановић, који се родио далеко од Пребиловаца, из којих се у свијет отиснуо његов отац Гојко тридесетих година прошлог вијека, рашчистио је терен и почео припреме за обнову куће у самом центру Пребиловаца која је некада припадала пок. Душану Ждракановићу, а потом његовој ћерки пок. Ковиљки.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template