Десет година Српског националног друштва Пребиловци

 hram9IZGRADNJA

Српско национално друштво Пребиловци, удружење Срба из Доње Херцеговине, потомака и поштовалаца српских жртаваса овог подручја убијених у геноциду НДХ, основано је у 19.марта 2006.године у Београду, када је на оснивачкој скупштини усвојен Статут удружења. Оснивачи Друштва били су: ПавлеБулут, Миленко Јахура, Милорад Ђ. Екмечић, ЈовицаВлачић, РадославБулут, ГорданЕкмечић, ИлијаЗуровац, МиланБекан, МиодрагРужић, МироЧаваљуга, ДраганМихић и ЂокоКомад. За предсједника Скупштине друштва изабран је Павле Булут, за предсједника Извршног одбора Илија Зуровац, а за потпредсједника МиленкоЈахура. Друштво је уписано у регистар удружења код Министараства за људска и мањинска права РепубликеСрбије 30. марта 2006. године.
Прва редовна Скупштина СНД Пребиловци је одржана 20. Маја исте године у сали београдске општине Вождовац. Скуп је надахнутим говором поздравио Епископ захумскохерцеговачки и приморски Григорије.
Због потребе усклађивања са законским промјенама, четврта редовна скупштина Друштва је 19. марта 2011, усвојила нови Статут, на основу кога је пререгистровано у Агенцији за привредне регистре Републике Србије . Друштво има карактер завичајног, меморијалног и националног удружења. Функција предсједника Скупштине је изостављена из Статута, а умјесто Извршног одбора као извршни орган је дефинисан Управни одбор, за чијег је предсједника изабран МиленкоЈахура, за потпредсједника ЈагодаСавић, а за секретара Војислав Бабић
Десет година касније, 19. марта 2016. године у сали Српског удружења Ћирилица у Београду одржана је VII редовна Скупштина друштва Пребиловци. Скупштина је усвојила извјештај о раду у претходном периоду, финансијски и извјештај Надзорног одбора и план рада за наредни период.
Изабрани су нови Управни и Надзорни одбор Друштва. У Управном одбору су Миленко Јахура (предсједник), Јагода Савић (потпредсједник), Војислав Бабић (секретар), Слободан Аћимовић, Марица Ђукић, Милорад Драгићевић, Бојана Булут- Вељовић, Милада Екмечић и Биљана Драгићевић. Надзорни одбор чине Гордан Екмечић (предсједник), Радмила Булут и Радован Драгићевић. Друштво у наредном периоду треба да се посвети побољшању одредби Статута ради ефикаснијег рада у остваривању својих циљева, затим раду на пројектима подизања и развоја Пребиловаца и оног што је још српско у завичају.

dom kulture obnova

СНД Пребиловци ће ове године, како је речено на Скуопштини ,посебну пажњу посветити обиљежавању 75. Годишњице геноцида над српским народом у НДХ, довршетку пројекта "Атласгеноцида НДХ над српским народом у Херцеговини", тражењу подршке поднијетом предлогу Декларације о геноциду и раду на другим пројектима.
Конкретно, усвојена је одлука и почело се са прикупљањем средстава за довршетак радова на објекту Културног и духовног центра "Свети Краљ Милутин" у Пребиловцима. У приоритете је укључено подизање потпорног зида између дворишта Дома и сеоског пута. Радиће се и на стварању услова за рад Библиотеке "Света Стана Арнаут" и даљем уређењу простора испред и око Дома.
У десетогодишњем периоду СНД које носи име нашег села, нема сумње остварило је доста солидне резултате. Без активности овог друштва истина о страдању Пребиловаца 1941. године и поновљеном злочину 1992. године- које по свему има карактер геноцида и даље би чамила у запећку и била доступна само ужој родбини жртава. Уз прикупљање и публиковање архивске грађе у вриједне резултате СНД треба уврстити обнову некадашње зграде основне школе Краљ Милутин која је данас Културни и духовницентар, прикупљање средстава за подизање храма Васкрсења Христовог у селу и редовно организовање поклоничких путовања у Пребиловце у вријеме обиљежавања годишњице страдања жртава усташког злочина.


Публиковано у марту 2016. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template