Херцеговци из Србије у посјети завичају

Двије деценије послије рата већина кућа у Пребиловцима изгледа овако


На Благовијести 7. априла (2014. године), после Свете Литургија у манастиру Житомислић, чланови херцеговачких удружења из Србије- њих 70, посјетили су Пребиловце. Посјетом страдалничким Пребиловцимау завршена је вишедневна посјета Херцеговини у оквиру које су њени гости посјетили Требиње, гдје су присуствовали Дучићевим вечерима поезије, затим су посјетили Петропавсловски те манастире Херцеговачка Грачаница и Тврдош. У долини Неретве посјетили су саборни храм у Мостару који се обнавља те гробове Алексе Шантића и Светозара Ћоровића. На велики празник Благовјести гости из Србије присуствовали су, како рекоснмо, Светој Литургији у манастиру Житомислићи.

Пребиловчани повратници са радошћу и одушевљењем дочекали су Херцеговце у свом селу. Госте из Србије у Пребиловцима је дочекао парох чапљински Данило Боро и предсједник Мјесне заједнице Бранко Екмечић.

-----------------------

Међу посјетиоцима завичајне Херцеговине били су поред осталих, Светозар Црногорац, предсједник Клуба Гачана у Београду, Ђорђо Радојичић, предсједник Удружења Херцеговаца из Новог Сада, Урош Милојевић, предсједник Удружења Херцеговаца Средњег Баната из Зрењанина, Миленко Чабрило, оснивач Клуба Херцеговаца Панчево те пјесник Божидар Глоговац, члан управе Требињског удружења, Миленко Јахура, предсједник Српског националног друштва Пребиловци.

Долазак гостију у село

-----------------------

За вријеме кратке посјете Херцеговци су обишли градилиште храма Васкрсења Христовог и поклонили се остацима моштју Пребиловачких и других мученика који су пронађени послије рата у порушеном храму. У мјесном Дому културе гости су били у прилици да разгледају и сталну изложбу историјских фотографија које посјетиоцима омогућавају да се упознају са селом и његовим људима у временском распону дужем од једног вијека.

На путу од Требиња ка долини Неретве Миленко Јахура био је у улози водића. Тако су се старији Херцеговци подсјетили а млађи први пут упознали са природним и историјским знаменитостима Попова поља, Љубиња, Стоца и Дубрава. На све њих посебан утисак је оставило непосредно сазнаање о тешком страдању српског народа у XX вијеку у бројним јамама и другим стратиштима поред саме трасе пута, а посебно оно што су чули и видјели у Пребиловцима.

Пребиловци су били посебан предмет пажње ове посјете од које се очекује наставак подршке и помоћи ових удружења обнови Храма Васакрсења и самог села.

На обновљеним темељима будућег храма
Разгледање фотографија у Дому културе
Гости и домаћини пред Домом културе

------------

На посталу Пребиловци-село на Интернету прилог о посјети Херцеговаца старом крају налази се од 9. aприла 2014. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template