Формирано завичајно удружење

            Након вишемјесечних припрема у Пребиловцима је формирано, као невладина и нестраначка организација, завичајно удружење грађана ”Огњиште”.  Уписано је у Регистар удружења код Министарства правосуђа, управе и локалне самоуправе Херцеговачко-неретванског кантона, 7. септембра 2022.године. Управни одбор чине Милан Булут, Милосав Брњашић, Ацо Драгићевић (секретар), Павле Екмечић (предсједник Управног одбора) и Зоран Надаждин (предсједник Скупштине)

            Удружење има за циљ да подстиче активности на обнови села, ради на стварању услова за повратак расељених и да доприноси његовању културе сјећања на пребиловачке и доњехерцеговачке мученике из Другог свјетског рата. Планира завичајно удружење у љетном периоду радити на организацији ликовних и књижевних колонија, његовању обичаја и традиције коју баштине житељи Пребиловаца. Циљ Удружења је и подизање свеијсти о важности активног учешћа у општем раду и залагању за бољи положај села и становника у матичној општини, потицању квалитетне и толерантне јавне расправе о важним питањима за живот мјештана.

            - У селу је подигнут и 8. августа 2015. године освјештан хран Васкрсења Христовог у чијој су крипти сахрањене мошти преко 4000 невиних жртава из Пребиловаца и Доње Херцеговине. Преко 50 хиљада поклоника из различитих крајева бивше Југославије до сада је посјетило храм и поклонило се новомученицима. Уз овај податак који је добра основа за даљи развој вјерског туризма, сазнајемо од секретара удружења, треба подсјетити да се Пребиловци налази у границама драгуља природе - природног и орнитолошког резервата Хутово блато. Ту су, полазећи од географског положаја села до благе климе све претпоставке да се мјештани Пребиловаца могу бавити туристичким привређивање. „Огњиште“ има у плану подржавати рад Мјесне заједнице и сарађиваће са другим удружењима и организацијама, прије свега са СНД Пребиловци из Београда  и православном црквеном општином чапљинском и да заједно радимо, не само, на развоју поклоничког и сеоског туризма него и привредног развоја, каже секретар удружења.

                                                                                                Сања Драгићевић Бабић*

* Сања је новинарка РТС. Више њених документарних филмова награђено је на фестивалима а за ову прилику издвајамо документарни филм Пребиловци- тамо и камен има ожиљак који је снимљен током љета 2021. године по сценарију аутора. Награђен је на Међународном филмском фестивалу документарног филма „Shape of Life“ у руском граду Перму. На Међународном филмском фестивалу у Минску  проглашен је за најбољи филм. Сањин филм у катерорији филмова који говоре о националним трагадијама награђен је и на фестивалу у руском граду Краснодару. Награда за филмску причу о библијској трагедији једног села у рату стигла је са фестивала у Сремским Карловцима који се одржава под називом ”Филмско бдење душе”. Сања Драгићевић Бабић на завичајном порталу објавила је више поетских радова инспирисаних завичајним Пребиловцима. Сторија о филму Пребиловци-тамо и камен има ожиљак (комплетан чланак)

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template