Чија је брига гробље у Пребиловцима!? Други пут

 

Православно гробље у Пребиловцима, крајем марта 2015. године након акције чишћена од корова

            Прије двије године завичајни портал Пребиловци- село на интернету, у наслову једног од прилога о мјесном гробљу поставио је питање; Чија је брига гробље у Пребиловцима? На крају чланка објављени су бројеви рачуна Црквене општине Чапљина (гдје су се могла уплаћивати средства у конвертибилним маркама) и Српског националног друштва ”Пребиловци” у Београду (за уплату средстава у динарима). У међувремену није регистрована ни једна уплата.

            Како се зна у чијој су надлежности, не само ово него, и друга православна гробља (у надлежности су црквених општина), Српско православна црквена општина Чапљина и њен свештеник, отац Марко Гојачић, поново је покренула расправу о уређењу и одржавању гробља у Пребиловцима. На састанку у овом селу који је одржан у суботу 4. фебруара, одлучено је да се викендом до Васкрса и храмовне славе организује неколико радних акција како би се уредило мјесно гробље (већ је организована једна акција уз скроман одзив).

            Од априла ове године, договорено је на суботњем састанку, да се почне са плаћањем чланарине која ће износити 20 КМ на годишњем нивоу. Црквена општина Чапљина водиће евиденцију о приливу новца, припремити регистар гробних мјеста а установиће се и посебна евиденција прегледа уплата чланарине која ће бити доступна на увид заинтересованим а средства ће се трошити у договору са мјештанима-повратницима.

            Што се тиче организовања радних акција на уређењу гробља, поред мјештана, очекује се одзив Пребиловчана који живе у Источној Херцеговини, прије свега у Билећи и Требињу. Изражена је нада да ће потомци сваке пребиловачке породице која има гробно мјесто у гробљу прихватити приједлог са суботњег скупа и помоћи у одржавању и уређењу пребиловачког мученичког гробља.

            Уколико позив Пребиловчанима, да на годишњем нивоу, издвоје симболичних 20 КМ не остане без одјека, створиће се претпоставке за ангажовање једног радника који ће бити задужен да током године одржава гробље.

            Средства се могу уплаћивати на рачун Црквене општине Чапљина, на девизни рачун црквене општине као и на рачун Српског националног друштва ”Пребиловци” у Београду. Дакле, створене су претпоставке да се свим Пребиловчанима, без разлике гдје живе, омогући да подрже најновију акцију Црквене општине Чапљина и повратника у ово село. Приликом уплата обавезна је назнака За гробље у Пребиловцима.

            - Као свештеник парохије чапљинске молим све да имају пре свега на уму љубав према своме селу и да покажу да вођени том љубављу у заједништву могу урадити много за своје село, без разлике гдје тренутно живе, каже за наш портал свештеник Марко Гојачић.

Уплате из Српске и БиХ у КМ

Пребиловчани који живе у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине средства могу уплаћивати на Жиро рачун Црквене општине Чапљина код Уни Кредит банке број 3381102246138904.

Уплате из иностранства

Како је велик број Пребиловчана у европским и прекоморским земљама у Црквеној општини је одлучено да се објави и девизни рачун код исте Уни Кредит банке са инструкцијама за уплату

Swift kod: UNCRBA22

IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262
Račun broj (€): 20014667101

Уплате у Републици Србији

Црквена општина и Српско национално друштво Пребиловци (Римска улица број 5.) из Београда усагласили су се да се Пребиловчанима који живе у Србији омогући уплата у динарима. Број рачуна је 205-179372-31

Уколико неко од наших посјетилаца жели контактрати Црквену општину Чапљина може то учини на диретни мобилни број телефона свештеника Марка 00387 65 923990 или на е-маил Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На порталу Пребиловци-село на интернету публиковано

7. фебруара 2017. године (ад) 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template