Света литургија са парастосом

 

Помен жртвама пострадалим у усташким злочинима у Другом свјетском рату на простору јужне Херцеговине сахрањеним у крипти цркве у Пребиловцима служен је у суботу 9. авгутса. Света Литургија и парастос служени су на рушевинама храма који је срушен у рату 1992. године. Литургију је служио парох дабарски и столачки јереј Небојша Радић уз саслужење надлежног пароха метковачког и чапљинског јереја Бориса Чоловића. Било је присутно неколико стотина вјерника, родбине и потомака страдалника. Пристигли су из разних крајева бивше Југославије док је долазак из Србије, као и у протекле двије године, аутобусом организовало Српско национално друштво ”Пребиловци” из Београда.

 

У недјељу, 10. августа, у малој цркви Свтог Саве, на београдском Врачару, служен је редовни годишњи парастос Србима из долине Неретве, Дубрава, околине Стоца и Храсна, страдалих 1941. – 45. и 1992.- 95. Служио је Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита), са свештенством храма. Од прије три године организацију парастоса преузело је СНД Пребиловци. Поред молитве за покој душа ближњих, скуп на Врачару био је и прилика за сусрет и разговор наших људи који живе у Београду и другим градовима Србије.

 

Мoлитвено је обиљежен 6. aвгуст и у храму Свете Тројице, у Гроцкој код Београда. На вечерњем уочи, и на јутрењем 6. августа пјеван је тропар (свечана црквена пјесма), са завршним стихом: „ Мученици Пребиловачки, молите се за нас!“ Послије јутрења свештеници Александар Митровић и Стево Вукић, су служили парастос Србима из Пребиловаца и околних мјеста, страдалих у ратовима 1941.- 45. и 1992.- 95., на коме су прочитана имена страдалих. Поред других вјерних, парастосу су присуствовали и чланови породица Јахура из Гроцке и Банђур из Ритопека које воде поријекло из Пребиловаца.

 


Освећење Дома културе

 

Након што је вриједни извођач радова, предузеће «Либела» из Мостара завршио већи дио посла, у собту 9. a вгуста обављено је o свећење обновљеног Дома културе у Пребиловцима. Средства за обнову обезбједило је Српско национално друштво ”Пребиловци” из Београда кроз чију актуивност су осигуране донације. 
Овај дом је један од првих објеката који је обновљен за опште потребе Срба повратника у долини Неретве. Чин освећења уз бројно присуство народа обавили су јереји Небојша Радић и Бориса Чоловића. 
Иначе радови на обнови Дома културе почели су 21. маја ове године. Преостало је да се на позорници и у великој сали уграде подови и да се, након љетних врућина, заврше радови на фасади. Након чина освећења Дома културе присутном народу обратио се испред Српског националног друштва ”Пребиловци” Младен Булут-Петков. Он је присутне подсјетио на историјски значај овог објекта и његово значење за будућност села. Трошкови обнове саме зграде Дома културе процјењују се на око 35.000 евра.

 


Двадесетак фамилија се жели вратити у Пребиловце

 

Поред Баћевића и Ходбине, села у мостарској општини, Пребиловци су треће мјесто у долини Неретве гдје је највећи број Срба повратника. У ово село у чапљинској општини вратило се двадесетак домаћинстава. Село тренутно броји 57 становника међу којима је деветоро дјеце школског и петоро дјеце предшколског узраста. Двадесет породица које још увијек живе у избјеглиштву заинтересовано је за обнову породичних кућа. Неке од фамилија до сада су се обраћале више од десет пута разноразним невладиним и хуманитарних организацијама за помоћ. Помоћ се тражила и од државних институција БиХ. Међутим, осим конкретне помоћи од стране Републике Српске једној фамилији, остали апели да се помогне у повратку на вјековно огњиште остали су, за сада, без одјека.

 


Промоција сајта у Пребиловцима

 

Премда повратници у насељу имaју фиксне телефоне у својим кућама, због специфичних веза путем радио-релејних уређаја са матичном АТЦ, претплатници у Пребиловцима су без могућности да се укључе на Интернет. Ипак, 20. jула у Дому културе Пребиловчани су имали прилику да се упознају са могућностима које Интернет пружа и да прегледају странице на глобалној мрежи које говоре о њиховом селу. Омогућио је то web-тим који већ више од двије године подиже Пребиловце-село на Интернету и који стоји иза промоције сајта Пребиловци-село на Интернету. Промоцији сајта присуствовало је пуно више људи него село данас има становника- повратника. Више од два часа, са изузетном пажњом и интересовањем, посјетиоци су пратили презентацију која је одржана у Дому културе који се налази у завршној фази изградње односно обнове.

 

Пребиловачка епопеја

 

И поред свих реформи које нас сналазе, гусле су опстале као аутентични инструмент, чији гањиви звуци и патетични глас гуслара буде узвишена осјећања код наших људи. Тако се, недавно, појавио CD , са епском пјесмом „Пребиловачка епопеја“. Пјесм у је написао Драгутин Перовић, а изводи је млади гуслар Марко Бутулија. Пјесма која код слушаоца, неизбјежно, изазива сузу из ока, посвећенa je Анђи Трипковић рођеној Зуровац, удови Јована. Аутор је успио да на основу аутентичног казивања Анђе Трипковић створи кратко али снажно епско дјело о изузтном страдалништву народа, како у Пребиловцима и у кући у коју се удала, тако и у још страдалнијој Лозници, у којој се Анђа родила и одрасла. 
Појављивање CD „Пребиловачка епопеја“ спонзорисали су Скупштина општин e Билећа, Удужење логораша и поједине фирме из Билеће. 
Aнђа Трипковић доживјела је да се из избјеглиштва врати у Пребиловце гдје се упокојила 2002. године.

 

-------

 

Публиковано крајeм августа 2008. године

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template