Истина о Пребиловцима у Лондону

У главном граду Велике Британије, на Савиндан 2016. године отворена је изложбa посвећена страдању становништва Пребиловаца у Другом свјетском рату. Изложбу је организовало удружење  „Јадовно“ из Бања Лукеи Одбор Јевреја за Велику Британију који су његујући културу сјећања обиљежили и дан Холокауста. Била је постављена у амбасади Србије. Изложба ће касније бити пренесена у изложбени простор православног храма у Лондону посвећеном Светом Сави.  

01 Predsjednik udruzenja Jadovno Dusan Bastasic govori u LondonuПредсједник удружења Јадовно Душан Бастасић говори у Лондону

02 Posjetioci su se dugo zadrzavali pred panoimaПосјетиоци су се дуго задржавали пред паноима

03 Kultura sjecanja na nevino postradaleКултура сјећања на невино пострадале

04 Izlozba u Londonu je pobudila veliku paznjuИзложба у Лондону је побудила велику пажњу

05 Razmjena misljena o temama koje je pokrenula izlozbaРазмјена мишљена о темама које је покренула изложба

06 Jevreji i Srbi mnogo stradali narodi. Dejvid Vols u ime Odbora britanskih Jevreja govorio je na otvaranju izlozbeЈевреји и Срби много страдали народи. Дејвид Волс у име Одбора британских Јевреја говорио је на отварању изложбе

           Овај за Пребиловце изузетно значајан пројекат реализован је уз помоћ Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства иностраних послова Србије. Изложбу су претходно видјели становници Новог Садa, Београдa и Бања Луке. У Пребиловцима, у Културном и духовном центру свети краљ Милутин налази се стална поставка експоната који на аутентичан начин свједочи о страдању народа у Пребиловцима у августу 1941. године, када је од преко 1000 житеља села преживјело само 174. Највећи број, углавном жена и дјеце- њих око 600 живи су бачени у јаму Голубинку код Шурманаца док су други становници, њих преко 200 стотине убијани на 48 мјеста у атару Пребиловаца. Највећи број страдао је у Морином Отоку, Ораховом Долу, на Шкрци и Бунару на Брегави.

            Настављајући узвишени рад на његовању културе сјећања о страдању српског народа, завичајни портал Пребиловци-село на Интернету сазнаје да ће изложба о Пребиловцима, након Лондона, наставити пут свједочења и у другим мјестима и градовима у земљи и иностранству.

            Уз Огњена Прибићевића, амбасадора Србије у Великој Британији присутнима у aмбасади Србије обратили су се предсједник Одбора британских Јевреја Дејвид Волш, предсједник удружења ”Јадовнo” Душан Басташић, Ацо Драгићевић директни потомак оних који су преживјели помор народа и историчар Немања Девић. Изложба која је отворена на Савиндан, али и на Међународни дан сјећања на жртве холокауста, њихова је порука, у функцији je објелодањивања истине о страдању али и васкрсењу Пребиловаца.

            Басташић је нагласио да Србе Херцеговине посебно краси њихов однос према пострадалим прецима и члановима породица: „Они су тијела својих побијених дигли из таме бездана и сахранили их у велељепни Храм Христовог Васкрсења. Борећи се са великим животним, егзистенцијалним проблемима, окружени потомцима углавном некажњених злочинаца, опстајући на мјестима вјековног пребивања својих предака, на мјестима вјековног страдања, падања и уздизања, они су се, прије него за себе, побринуше за своје невино пострадале“, истакао је Басташић. Указао је на потребу да херцеговачким Србима треба помоћи, и институционално и појединачно, а ова изложба је допринос удружења „Јадовно 1941“ тој мисији, рекао је Басташић и додао како је на централно мјесто изложбе постављена жртва, али и њени потомци. Јер и потомци су жртве, сматра Басташић.

            Предсједник удружења Јадовно најавио je на отварању изложбе у Лондону да ће се у Пребиловцима, уз помоћ донатора, радити на отварању меморијалног центра са свим садржајима које имају слични центри у свијету.

            Историчар из Београда Немања Девић подсјетио је да је српски народ поднио огромне жртве у модерној историји – од Турака, Аустроугара, Нијемаца, али је највеће жртве поднио од 1941. до 1945. у фашистичкој Независној Држави Хрватској.

„У тој монструозној творевини, која је прогутала стотине хиљада живота недужних, село Пребиловци заузело је своје место у историји, и то по томе што је од његових 1.000 становника рат преживело њих 174. Сви други су били жене, деца, или старци, у августу 1941. године заклани ножем или бачени у јаму“, рекао је Девић.

„За тај геноцид, који је Хрватска починила над Србима, у комунистичкој Југославији није одговарао нико, жртве никада нису пребројане, а на самом крају века моћном пропагандом народ жртве представљен је народом џелата“, каже Девић.

Он је нагласио да су Пребиловци, ипак, васкрснули. Неке породице су се опет вратиле да обнове своје запаљене куће, обновљена је црква, а жртве из 1941. проглашене су за свете у Српској православној цркви.

            Девић је рекао да су Пребиловци данас јединствено мјесто на планети гдје је јасно видјети побједу добра над злим и живота над смрћу – два пута у једном вијеку.

„Зато су данас Пребиловци и симбол страдања свих Срба у геноциду 1941. И нови мит и завет, попут оног косовског из 14. века. Ова изложба посвећена је жртвама које никада не смеју бити заборављене. Зато су Пребиловци и темељ, али и огледало – свих нас“, поручио је Девић.

---------------

Аутор фотографија је Александар Симић. Текст на основу агенцијских извјештаја редиговао web-тим портала Пребиловци-село на интернету и објавио 28. Јануара 2016. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template