Хуманост на дјелу

Планетарна хуманитарна организација Срба, покренула је и реализовала један од својих најзначајнијих пројеката- куповину трактора са неопходним прикључцима који је уручен седмочланој фамилији Миладина и Сојке Екмечић


Најстарије и најмлађе дијете Миладина и Сојке Екмечић, Бојан и Божана на трактору највриједнијем и најдражем поклону који је у Пребиловце стигао од Срба широм свијета посредством хуманитарне организације Срби за Србе.

Бројни су пројекти које је покренула и довела до краја планетарна организација Срба препознатљива под именом Срби за Србе.

Основно опредјељење ове организација јесте да помаже српске породице са петоро и више дјеце. Тако је у програм ових добротвора укључена породица Миладина и Сојке Екмечић из наших Пребиловаца који имају петоро дјеце.

Пројекат ”Трактор за Екмечиће” један је од најскупљих пројеката које je покренула хуманитарна организација Срби за Србе. Након што су представници организације посјетили Пребиловце и породицу Екмечића, на њиховом официјалном порталу, у јулу 2010. године представљен је пројекат и позвани су Срби да учествују у његовој реализацији. Као и све друге акције које покреће хуманитарна организација Срби за Србе и ова je свесрдно подржана.

Како Срби за Србе иствовремено воде више пројеката, сваког мјесеца из прикупљених средстава издвајали су један дио за будућу трактор. О томе као и другим пројектима редовно су на официјалном порталу обајвјештавали јавност и донаторе. И, након непуну годину дана сакупљен је новац за трактор. Примопредаја трактора обављена је у јануару 2011. године уз благослов и свјештање поклона од стране чапљинског пароха Бранимира Боровчанина. У извјештају чланова организације Милошa Голићa и Предрагa Маринковићa, након свечаности уручења трактора, записано је како ”Екмечићи нису гладни као неке породице које помажемо, имају кров над главом и успевају да школују децу. Ипак, томе су допринели вредним радом и трудом... Краве воде на пашу која је удаљена два сата од њих и много времена су губили док би сачекали да унајме трактор. Поента је да њима овај трактор омогућава да постану стабилна и независна породицама.” И то су Екмечићи постали. Планови у обради земље и стварањe прихода за многобројну породицу и тржиште више су него удвостручени.

Након куповине трактора aкција прикупљања средстава је настављена како би се обезбједила средства за тракторску приколицу, двобразни плуг и фрезу. Tај дио посла је завршен за мање од годину дана и пред сезону послова у пољопривреди у 2012. години у хуманитарној организацији Срби за Србе с поносом могу рећи да је још један пројекат који су покренули успјешно приведен крају.

Игор Рашула из хуманитарне организације Срби за Србе за портал Пребиловци- село на Интернету о овом пројекту је изјавио:

- Пројекат набавке трактора за породицу Екмечић био је убедљиво највећи и најзахтевнији пројекат наше хуманитарне организације у предхоном периоду. Уз помоћ и подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске успели смо да обезбедимо сва потребна средства за куповину трактора и потребних прикључака у укупној вредности од 12.600 евра (тј. око 25.000 КМ). Ово је директна инвестиција која ће обезбедити економску сигурност породице Екмечић али уједно и отворити могућност за проширење посла и додатно запошљавање људи из намученог српског села Пребиловци које очекују бољи дани.

Трактор на улазу у гаражу Екмечића те приколица и прикуључне машине за трактор

Текст: А. Драгићевић

Фотографије: Миленко Јахура

Публиковано у јануару 2012.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template