Освећење цркве Светог Пеображења у Клепцима

У недељу 19. aвгуста, на Свето Преображење, eпископ Захумско херцеговачки и приморски г. Григорије, уз саслужење игумана манастира Студенице Тихона, игумана житомислићког Данила и бројног свештенства обавио је чин освећења новообновљенoг храмa у селу Клепци, који је срушен 1992. године. Храм у Клепцима је, иначе, посвећен Светом преображењу.

У току Литургије владика је миропомазао четворо новокрштене дјеце из Клепаца и Пребиловаца. Послије крштења дјеца; Гојка и Манојло Шарић, Јелена Крунић и Данијела Стевановић примила су први причест.

Послије свете литургије и благослова грожђа, што је црквено народни обичај овог храма од давнина, владика је одржао бесједу у којој је захвалио свима који су учествовали у обнови ове светиње. Преосвећени владика Григорије је у бесједи посебну пажњу посветио обнови храмова али и срспких домова у долини Неретве, нагласивши да се Црква увијек обнавља и увјек остаје и никад не престаје да бива. Поручио је свима који ометају повратак људи на своја огњишта, да то не чине, јер нико нема право другоме узети његов дом.

На црквено- народној свечаности у Клепцима уручене су захвалнице ктиторима храма Светог Преображења Михајлу Милићевићу, Душку Мандрапи и другим који су дали допринос у обнови храма .

Иначе, Завод за заштиту културно-историјског и природног налијеђа Српске, одлељење у Требињу провео je, у оквиру обнове храма у Клепцима, археолошко истраживање. Показало се да је обновљена црква из 1875, године изграђена на темељима средњевјековног и ранохришћанског храма. Према ријечима Др. Александра Ратковића који је руководио археолошким радовима у Клепцима на такав закључак упућују не само старији зидови око олтарске апсиде него и разноврстан керамички материјал који је пронађен. Дошло се до грнчарије чак из III вијека. Откривени су средњевјековни гробови са материјалом који потиче из VIII и XIV вијека. Археолошка истраживања у Клепцима биће настављена.

_________
Информација је на сајту www.prebilovci.net публикована почетком септембра

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template