Савез независних социјалдемократа међу Србима у долини Неретве

Најјача странка у БиХ, Савез независних социјалдемократа Републике Српске све је присутнија у политичком животу, међу Србима повратницима, у Херцеговачко-неретванском кантону

 
Чапљински краj jе приjе Другог свjетског рата имао 38% Срба, послиjе рата 18%, данас врло мало - симбoличан броj

Ова година је изборна у Босни и Херцеговини. Избори ће се одржати на општинском нивоу. Градјани БиХ бираће посланике за општинске парламенте. На нивоу државе, кантона и у ентитетима избори су одржани прије двије године. 
У Чапљини на изборима 2004. године није учествовао СНСД (Савез независних социјалдемократа) Републике Српске. Учествовала је Партија демократског прогреса Српске (ПДП), али није успјела, на основу броја гласова, учи у општински парламент. Двије године касније СНСД имао је кандидате на кантоналним изборима али није успио освојити ни једно мјесто. На федералном нивоу СНСД учествује у власти а њихов члан Велимир Кунић је министар за обрт и подузетништво. Пројектима федералне владе подржана је обнова шест стамбених објеката Срба повратника у граду Чапљини, Драчеву, Тасовчићима, Габели и Опличићима. Тренутно је у току избор извођача радова.

Од 2006 године, од када је полититички активнији Савез независних социјалдемократа Српске медју Србима повратницима, у општини Чапљина покренути су пројекти обнове Парохиског дома и цркве у Чапљини, обновљене су двије куће повратника, из програма Владе Републике Српске, док је планирана обнова још 12 кућа (Лозница, Локве, Тасовчићи, Габела, Домановићи). Додјељена су средства за подизање 5 пластеника и дио средстава за радове на спомен комплексу у Пребиловцима. Укупно је уложено у побољшање услова живота повратника у општини Чапљина око 700 000 КМ.


Високи представник за БиХ Мирослав Лајчак у емисији Телеринг ТВ ОБН изјавио да је премијер Српске иначе лидер СНСД Милорад Додок сачувао мир и стабилност Босне и Херцеговине након нелегитимног и једностраног отцјепљена Косова

"Додик је у праву када каже како би желио чути од својих коалиционих партнера да признају РС, јер онда имају право рећи: 'Ево, признајемо РС и доста је приче о референдуму и отцјепљењу, јер је то дјечја прича и то сви знамо'", рекао је Лајчак у емисији ТВ ОБН "Телеринг".

"Ако је политички неприхватљиво за бошњачке политичке лидере да кажу: 'РС јесте реалност' - онда нешто није у реду", рекао је Лајчак и додао да "прича 'има отцјепљења, нема отцјепљења' одговара и Сарајеву".

"Отцјепљења нема и то сви знају и само варају овај народ", каже Лајчак.

Високи представник сматра како је Додик најјачи политички лидер у БиХ и да не види спремност сарајевских политичара да искористе Додиков позитиван утицај.

"Стално прозивање Додика преко медије само јача његову позицију. Његова енергија, која је несумњива, утицај и моћ треба да се усмјере у добром правцу, али ја не видим спремност сарајевских политичара да то и раде", рекао је Лајчак

Високи представник је рекао како је на састанцима политичких лидера видљиво да се бошњачки политички лидери боре за то што сматрају бошњачком ствари, али се боре и између себе.

"Ако је један од њих за нешто, други је минимално опрезан, ако није и против, и тиме се губи читаво бошњачко бирачко тијело", додао је Лајчак.

Високи представник оцијенио је како тренутно не постоји спремност политичких лидера у БиХ да донесу нови устав, те да је овдашња политика незрела и да се стално крије иза неког вањског фактора.

Извор: www.virtualnahercegovina.com


- У резултатима међу Србима повратницима у долини Неретве који нису за потцјењивање огроман је допринос СНСД- каже за Пребиловце-село на Интернету, Митар Пухало, предсједник Општинског одбора СНСД за општину Чапљина и наглашава да ова странка нема своје представнике у власти али да са оптимизном гледа на предстојеће изборе.

Према садашњем изборном закону на изборе могу изаћи сви грађани који су били на изборима 1991 године а који су у међувремену обезбједили ЦИПС лк. Грађани који живе ван БиХ, моћи ћи гласати у мјесту дје су извадили ЦИПС лк, или да се пријаве да гласају путем поште.

Сви они који желе изаћи на изборе и гласати у општини у којој су живјели прије рата, а немају личну карту (ЦИПС) могу је добити у матичној општини а рок је шест мјесеци прије избора. То другим ријечима значи да током марта треба обезбједити ЦИПС лк.
- На онову резултата са претходних избора, сазнајемо од Митра Пухала, да би СНСД учествовала у власти барем са једним гласом, потребно је добит око 500 гласова. Мада је скроман број Срба повратника у чапљинској општини, данас их је двоструко више од тог броја. Очекујемо појачану активност људи из нашег краја који још увијекл живе у избјеглишту, прије свега на плану информисања, да људи сазнају како могу и требају учествовати у политичком животу општине у којој су живјели и у којој треба стварати услове за повратак већег броја људи.

Срби повратници, у том смислу, очекују влику помоћ од Српског националног друштва ”Пребиловци” из Београда те друштва ”Великомученик Вукашин” на информисању избјеглица, расељених и прогнаних из долине Неретве о могућностима повратка и обавезама државе БиХ да се свима који испуњавају услове омогући повратак.

------------

О питањима везаним за изборе и активностима општинског одбора Савеза независних социјалдемократа (СНСД) везаним за повратак наши посјетиоци се могу информисати у Општинском одбору на телефон 036 821 049

Објављено на www.prebilovci.net половином марта 2008. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template