Књижевно вече Просвјете из Гацка

(Ако је судити према реченом на књижевној вечери Просвјете из Гацка у Пребиловцима, очекивати је да Срби повратници у чапљинску општину, у наредном једногодишњем периоду, добију ову свесрпску установу културе.)

knjizevnovece22

Чланови Просвјете из Гацка на књижевној вечери у храму Васкрсења Христовог. С лијева на десно Јован Л. Делић, проф. Радомир Вучковић, Драгутин Паповић и млади гуслар Милош Лучић

       У амфитеатру храма Христовог Васкрсења, у петак 24. августа Просвјета из Гацка приредила је књижевно вече. Било је то друго гостовање Просвјете у овом селу.

Приликом првог гоствања ствараоци из Гацка били су бројнији и наступили су у Културном и духовном центру Свети краљ Милутин. Овог пута, након представљања најновијих издања Просјвете и најновијег броја Нове Зоре, наступила су двојица пјесника; Јован Л. Делић и Драгутин Паповић. На почетку и на крају ове лијепе вечери наступио је млади гуслар Милош Лучић.

Професор Радомир Вучковић, уз представљање Просвјете као организатора културних манифестација али и издавача говорио је о мјесту и улози Просвјете у животу Срба у БиХ. Оживотворена је, у оквиру књижевне вечери, идеја о потреби формирања пододбора Просвјете и у Чапљини, међу Србима повратницима. Овдашњи свештеник Марко Гојачић изабран је за предсједника Иницијативног одбора који би у наредном једногодишњем периоду требао припремити одржавање оснивачке али и обновитељске скупштине Просвјете у Чапљини.

Наиме, завичајни портал Пребиловци-село на интернету, подсјећамо, објавио је својевремено вијест да је у првим годинама 20. вијека, 7. септембра 1908.године у Чапљини формиран пододбор Српског културног и просвјетног друштва Просвјета.

Предсједник пододбора био је Лука Ћорлука, секретар Јово Пударић, благајник Илија Шакота, Први ревизор Јово Драгићевић, други ревизор Ристо Пудар док су замјеници били Ћетко Мисита и Сава Мандрапа

Гостовањем Просвјете из Гацка, може се рећи, била је завршна свечаност прославе пребиловачких и доњехерцеговачких светитеља. Централана свечаност била је Света литургија 6. августа. У оквиру августовских свечаности организована је Бициклијада од Пребиловаца до манастира Завала, промовисана књига пјесничких руковети о страдању Срба у 20. вијеку. Бројна публика имала је прилику да упозна познату пјесникињу Дару Секулић (88) којој је испуњена животна жеља да своју поезију говори у Пребиловцима.(ад).

 

Публикоано, 25. августа 2018.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template