Почели радови

У уторак 30. маја 2007. године u 8.30 часова почели су радови na откопавању Спомен цркве у Пребиловцима. Црква која је била у изградњи срушена је у јуну 1992. Године, у току ратних операција Хрватске војске и здружених хрватско-муслиманских снага. Радови су почели с благословом епископа Захумско-херцеговачкохг и приморског Г. Григорија али су након два дана обустављени на интервенцију федералног тужилаштва док се не обезбједе потребне дозволе. Како је и то обезбјеђено радови који треба да дају одговор на питање шта се догодило са посмртним остацима жртава усташког злочина у овом дијелу Херцеговине 1941. године, настављени су и имају подршку Завода за заштиту споменика Босне и Херцеговине и Републике Српске. Радовима руководи археолог др Александар Ратковић уз свакодневно присуство мјесног пароха јереја Бориса Чоловића.

У досадашњем току радова утврђено је да су темељни зидови оштећени, пронађена је неексплодирана бомба дужине 1.3 метра и обима 80 сантиметара, дио посмртних остатака жртава и дијелови мермерне плоче којом је била обложена сама гробница. Наишло се и на велике комаде бетонске плоче која је урушила у крипту, заједничку гробницу Срба страдалих у Другом свјетском рату у херцеговазким јамама а који су овдје у заједничкој гробници сахрањени на педесетогодишњицу страдања.

- Надлежне полицијске власти су неколико пута долазиле да виде има ли проблема и провокација, чега, благодарећи Богу, није било. Радови се настављају и у њима учествује пар људи из наших села. У плану је да се покрене велика акција из свих околних села, да би се што прије завршио рад на истраживању цркве- каже надлежни парох, јереј Борис Чоловић.

Више дневних листова писало је о почетку радова у Пребиловцима, поред осталих Вести и Глас jавности. Вест из Гласа јавности преносимо у нашој рубрици Штампа о Пребиловцима.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template