Делегација МЗ код новоизабраног начелника

Новоизабрани начелник општине Чапњина др Смиљан Видић, у понедјељак 12. jануара примио је на разговор предсједника и подпредсједника МЗ Пребиловци Томислава Трипковића и Весу Булута. Пријем је уприличен са жељом да се новоизабрани начелик упозна боље са ситуацијом у свим насељима на подручју општине. Разговарало се о потребама повратника и могућностима пружања помоћи у бржој ревитализацији насеља, кроз изградњу водовода и обнову кућа. Од двадесетак Пребиловчана који су заинтересовани да се врате у Пребиловце, њих пет је испуњавало услове и подинијели су захтјеве; три захтјева предата су федералној Влади а два Министарству за људска права и избјеглице БиХ . Како је речено у разговорима очекивати је да општинa Чапљина финансијски помогне изградњу три куће. Биљежимо и лијеп гест начелника Видића који је за новогодише празнике и православни Божић за тридесет фамилија у Клепцима и Пребиловцима обезбједио поклон пакет вриједности 30 КМ по пакету.
Иначе, Срби у чапљинској општини својим повратком на родно огњиште удахнули су живот завичају. У посљедњим локалним изборима, међутим, нису нашли заједнички језик да гласањем створе претпоставке да питања која се тичу њих рјешавају преко својих представника у општинском парламенту. 
На основу броја регистрованих бирача Срби су могли добити два мандата у парламенту. Mеђутим, за Савез независних социјалдемотрака Српске, странку која је ишла на промотивне скупове међу Србе гласало је, према службеним резултатима, 237 бирача или 1,96 %. 
Излазност на локалне изборе у Чапљини била је релативно ниска, нешто изнад 50%. 
Дошло је до смјене власти у Чапљини. Начелник општине, након локалних избора, је др Смиљан Видић (Хрватска демократска заједница БиХ) који је освојио 58,16 одсто гласова. Досадашњи начелник Стјепан Шутало (Хрватска демократска заједница 1990) освојио је 37,47 % гласова.
Ријеч- двије и о другим активностима међу Србима у долии Неретве.
Бадње вече и Христово рођење међу Србима повратниицима обиљежено је у Клепцима, у цркви Светог преображења. Добили смо и фотографију из Клепаца гдје су паљени бадњаци и служена Света божићна литургија. Био је присутан велик број вјерника из Пребиловаца, Клепаца, Габеле, Тасовчића и Чапњине. Служио је јереј Борис Чоловић, парох Метковачко-чапљински.
У оквиру обиљежавања најрадоснијег празника у Мостару је одржан Божићни коцерт који је организовала епархија Захумско-херцеговачка и приморска. У Дому културе Косача уз присуство представника власти, владиних и невладиних организација, присуствовало је око 1000 посјетилаца. Риједак догађај који је колико јуче био незамислив и који, вјерујемо, најављује значајнији повратак Срба у Мостар и долину Неретве (б.б -в.б.).

-----
На www.prebilovci.net објављено јануара 2009. годинe

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template