Пребиловачки новомученици у храму на Врачару

5616

У величанственом храму Светог Саве на Врачару у Београду, од љета 2016. године налази се и фреска на којој су новомученици из Пребиловаца. Тачна локација: фреска стоји на северно источном зиду цркве Светог кнеза Лазара која се налази испод храма Светог Саве.

Снимио, Александар Живадиновић

У мноштву фресака у светосавском храму на Врачару, незамисливо великом броју фресака, живописац Владо Карановић придодао је фреску Пребиловачки новомученици. Према одлуци комисије о избору и распореду мотива за фреске у којој су проф. Др. Драган Војводић, проф. Мирољуб Лазовић и професор Милан Радујко, фреска Пребиловачки новомученици налази се у Крипти храма.

Фреска симболички представља једну вишечлану породицу из Пребиловаца са троје дјеце која су у првом плану. Најмлађе дијете које је у пеленама мајка из наручја предају његовом оцу. Свештеник на фресци симболизује духвника новомученика у вријеме њиховог овоземаљског живота. У позадини су ореоли (нимбови) који у византијском сликарству представљају мношто.

Насилно уморена дјеца из Пребиловаца којих је, према познатом имену и презимену, било 278, фреском која се налази у Крипти храма, једног од најзначајнијих храмова у православљу, добили су за вјекове вјекова спомен.

Прва фреска на којој су пребиловачки новомученици урађена је у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Дјело је протомајстора Александра Живадиновића. Фреска је величине 30 квадратних метара и на њој се налази 59 ликова из Пребиловаца различите старосне доби. Налази се с леве стране улаза у храм у његовом параклису (a. d.)

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template