Историјско вјенчање у васкрслим Пребиловцима

Павле Екмечић и Милана Шишић први су брачни пар који се вјенчао у храму Христовог Васкрсења. Младом пароху чапљинском јереју Марку Гојачићу који више него успјешно води Чапљинску парохију било је то, такође, прво вјенчање

У недјељу 8. маја 2016. године у Храму Христовог Васкрсења одржано је прво црквено вјенчање. Жеља младожење Павла (Милована) Екмечић родом из Пребиловаца и младе Милане (Риста) Шишић из Требиња је била је да се вјенчају црквено и то баш у Пребиловцима, постојбини православних Екмечића. Кумови младенаца, који су и њихови крштени кумови били су Небојша Домазет из Тасовчића и Никола Рикало из Требиња. Вјенчане Павла Милованова било је прво свадбено весеље у Пребиловцима након пуних 25 година. У јануару 1991. године, наимe, било је свадбено весеље Миладина Екмечића и његове изабранице Сојке Круљ.

Павле и Милана данас живе и раде у Требињу и често су у Павловом родном селу у којем је, како рекосмо, обновио кућу. Миладин Екмечић и његова Сојка вратили су се, са петоро дјеце, из избјеглиштва у Пребиловце гдје данас живе.

Младом пароху чапљинском јереју Марку Гојачићу ово је такође било прво вјенчање. Саслуживао је парох метковачки јереј Борис Чоловић.

Прво црквено вјенчање у Пребиловцима, по свему историјско за ово српско насеље у долини Неретве, обављено је у ужем кругу родбине а весеље је настављено у обновљеној кући младожење у засеоку Кулине.Грађанско вјенчање и свадбено весеље за шири круг родбине и пријатеља одржано је 14. маја 2016. године у хотелу „Леотар“ у Требињу.

Иначе, бројним доказима о васкрсењу живота у Пребиловцима додајмо да је у храму Васкрсења Христовог до првог црквеног вјенчања крштено шеснаесторо дјеце. Прво дијете које је крштено у обновљеном храму била је Ева Булут, кћерка Миљана Булута чије је поријекло из Пребиловаца. Највећем броју крштене дјеце у пребиловачком храму поријекло је везано за Пребиовце. Међутим, млади родитељи из других мјеста радо се опредјељују за крштење своје дјеце у овом једном од најљепших храмова у свеколиком православљу. Данaс су Пребиловци и село младости. Петнаесторо од 65 становника Пребиловаца су млади који из овог села свакодневно одлазе на школовање у Чапљину или студиј у Мостар.

01

Младенци, Павле Екмечић и Милана Шишић

02

Прво вјенчање у храму Васкрсења Христовог

03

Младенци на језеру Шкрка испод засеока Кулине

***

Портал Пребилови- село на интернету младенцима Павлу Екмечићу и Милани Шишић жели свако добро, личну и породичну срећу. Нашим читаоцима препоручујемо да на Youtube погледају прилог који увјерљиво говори о истинском васкрсењу Пребиловаца.

 

Фотографије са Павловог вјенчања снимио је Неђо Грубач из Требиња

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template