Православна гробља на подручју чапљинске парохије

 

 Jerej Marko Gojacic

Јереј Марко Гојачић, испред Саборног храма у Чапљини

У више наврата завичајни портал писао је о уређењу и одржавању гробља у Пребиловцима. Са недавно одржаног састанка у овом селу упућен је позив потомцима оних који су сахрањени у гробљу на Краварици да издвајају симболичних 20 КМ, на годишњем нивоу, за одржавање гробља. Гробља су својеврсн иисторијски споменици, свједочанство о упокојеним људима у једном граду, у једном селу. Гробље у Пребиловцима које је у посљедњем рату, благо речено, девастирано, са обореним надгобним плочама, уништеним фотографијама и цртежима у граниту покојника-данас више говори о живима који су га уништавали него о мртвима. 

Захваљујући разумјевању Богдана Зуровца, чије преци вуку корјене из Чапљине, на крају овог прилога објавићемо његов дванаестоминутни филм о православном гробљу у Чапњини. Отворићемо и линк ка нашем тексту објављеном прије који дан под насловом Чија је брига гробље у Пребиловцима? Уз ту вијест објављени су и бројеви три рачуна на који се могу уплатити средства за одржавање гробља. 

Како су православна гробља у надлежности Српско-православних црквених општина био је то повод да се обратимо надлежном свештенику јереју Марку Гојачићу за кратак разговор о стању православних гробаља на подручју парохије у којој он ради.

- У каквом су стању, оче Марко, православна гробља на подручју наше парохије?

- Подручје наше парохије је доста велико и широко. Постојe на подручју наше парохије православна гробља у Чапњини, Габели, Клепцима, Пребиловцима, Тасовчићима (два гробља), Почитељу (Брдо), Речицама (Брестовник), Горњем Храсну, Дубравици, Драчеву, Кљенку и Хотњу. Гробља захтевају одржавање и вођење бриге о њима. По преузимању парохије чапљинске, пре три године, један од циљева је био и сређивање гробаља која су била у веома лошем стању. Трудимо се, уз помоћ оних чији су сродници сахрањених у тим гробљима, да заједничким снагама сређујемо, јер се лице једног села или града види на основу сређености гробља у њему. Гробље треба да буде слика свих нас и зато доста инсистирам на њиховом сређивању. Надам се да ћемо, уз Божију помоћ, и подршку многих истрајати на путу и остварити циљ који смо зацртали.

- Ако је судити према реаговањима на друштвеној мрежи позив са састанка у Пребиловцима наилази на подршку. Да ли се међу нашим људима у другим мјестима афирмисао сличан начин, да родбина упокојених обезбјеђује средства за редовно одржавање гробља? Како ви гледате на одјекове иницијативе из Ваше црквене општине у будућности?

- У парохијама на подручју Захумско-херцеговачке и приморске епархије већ је устаљена пракса да се користи Фејсбук и то фукционише већ дуги низ година. Природна је ствар да сродници покојника помажу Цркви да уреде гробље. То је,примера ради у Мостару, пракса већ више од десет година. Наша парохија је доста специфична по многим стварима јер доста каснимо за осталим. Управо уз помоћ младих људи на парохији трудим се да направимо систем по питању свега који ће бити образац како да једна парохија функционише. Потенцирам јавне мреже, попут фејсбука, да што више људи укључим и обавестим шта се на парохији дешава и које су активности у току. И управо тај вид информисањa нам је помогао да урадимо доста тога на парохији. Приближили смо парохију људима који живе у дијаспори. Мислим да ће ова иницијатива имати одјека и да ћемо заједничким снагама да уредимо гробље за чије ће се уређење пројекат. Планирамо редовно чишћење од шибља, постављања стаза, корпи за смеће и друго што буде требало да гробље буде што уређеније.

- Послови на постављању иконостаса у храму Вазнесења Христовог у Чапњини, само је једна од активности у парохији. Припремате ли се за прославу храмовне славе храма Васкрсења Христовог у нашем селу? Ове године по трећи пут славиће се канонизовани пребиловачки и Доњехерцеговачки мученици. Како теку радови на подизању иконостаса и припреме за обиљежавање ова два значајна догађаја у Пребиловцима?

- Ове године, уз Божију помоћ, би требали да осветимо наш Саборни храм у Чапљини који се обнавља већ пуних десет година. Наравно требаће нам још средстава за завршетак радова. Тренутно радимо на уређењу унутрашњости и постављање иконостаса са иконома. То је огроман пројекат који, хвала Богу, приводимо крају. Очекује нас и освећење капеле српских новомученика у Горњем Храсну, и много других послова који захтевају велико ангажовање и труд свих нас. Имамо у плану и прославу у Пребиловцима за други дан Васкрса и у августу и о томе ће људи бити на време информисани. Управо преко друштвене мреже упутили смо позив Пребиловчанима да поразмисле да се, на основу обичаја у православљу, пријаве као кумови две славе у које наш храм у Пребиловцима прославља именовања кумова. Прва слава је другог дана Васкрса, 17. априла а друга је на дан празновања мученика пребиловачких и доњеохерцеговачких 6. августа. Кумовањем се сносе трошкови славе чиме се директно помаже наша Црква а за кумове и њихове породице то је велики благослов.

Публиковано, 12. фебруара 2017. године

Заинересовани читаоци могу контактирати
Надлежног свештеника оца Марка Гојачића
На телефон:065 923 990 или
е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Припремио, Ацо Драгићевић

Повезани линкови

Чија је брига гробље у Пребиловцима? Други пут

Филм: Православногробље у Чапљини. Ауторски рад Богдана Бобе Зуровца

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template