Слава храма у Пребиловцима мјесту голготе и васкрсењa

 

IMG b5375303b82c47b6820bd3dc20a37cc4 VУ Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, код Чапљине 6. августа служена је Света архијерејска литургија поводом обиљежавања канонизованих Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких. Литургију је служио епископ дизелдорфски и цијеле Њемачке Г. Григорије који је стловао и на трону Захумско-херцеговачке и приморске епархије. Саслуживале су владике Захумско-херцеговачки Г. Димитрија и умировљени владика Атанасије као и свештенство епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

slide3cir1- Ево храма, ево јеванђеља, ево истине да смрт може да направи живот. Дошли смо на ово страшно мјесто, које не само да није било гроб наше браће и сестара, него је било претворено у сметљиште. Данас, ово је најљепше мјесто у овом граду и у овој земљи, и на свијету. Ове кости постале су голгота и мјесто васкрсења, да никада више не буде пораза, него мјесто побједе - рекао је епископ Григорије у бесједи након светог Јеванђеља. Завичајни портал Пребиловци-село на интернету преноси тонски запис бесједе као и текст.

Храмовној слави и литургији присуствовали су мјештани Пребиловаца- повратници на вјековно огњште, Пребиловчани из расејања као и вјерујући Срби из херцеговачких општина.

Српска православна црква 2015. године, када је храм освјештан, канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату. Празник је установљен у календару СПЦ на датум 6. августа када су масовно страдали мјештани, углавном жене и дјеца. Позната су имена и презимена 284 дјеце од једног дана старости до петнаесте године живота. Погром који је трајао од 4. до 28 августа преживјела су свега 174 од око хиљаду становника.

Храм Васкрсења Христовог саграђен је у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници која се налазила на мјесту данашњег Храма.

Патријарх српски Иринеј освештао је Храм 8. августа 2015. године.

Село је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве "Чагаљ" хрватске снаге упале у село и минирали спомен-костурницу а становништво протјерали.

По повратку Срба у Пребиловце након 2000. године, остаци костију пребиловачких новомученика су сакупљени и сахрањени у крипти Храма Васкрсења Христовог.

Храм у Пребиловцима урађен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и живота.

Кум овогодишње славе било је братство НАДАЖДИН.

Након свјештање храма Христовог Васкрсења (2015,) први кум славе Светих пребиловачких новомученика био је Павле Булут данас једини свједок страдања народа у селу. Послије су кумовали Ђорђе Брстина те најбројније и најстарије братство у насељу ДРАГИЋЕВИЋИ оснивачи Пребиловаца још на размеђу 14 и 15 вијека. Наредне године кум славе 6. августа биће друго по величини братство ЕКМЕЧИЋ из којег потиче познати историчар Милорад Екмечић.

----------------

Публиковано 6. августа 2020. године

 

Повезани текстови:

Текст бесједе коју је изговорио преосвећени владика Григорије у Пребиловцима 6. августа 2020. године

Тонски запис бесједе

Злочин је злочин чинио га Србин, Хрват или Бошњак 

Пред обновљеном кућом Надаждина

 

Извор за бесједу: Официјални портал Захумско-херцеговачке и приморске епархије

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template