Освећење храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима

prva1

Суботa 8. aвгуст. Пребиловци, село на крајњем југу Херцеговине. Тог дана ово село и људи сабрани у њему били су свједоци Историјског догађајa који је започео у 7.00 часова пред мјесним Домом културе. Прослављајући, након што их је канонизовао Свети синод СПЦ, по други пут Пребиловачке и Дојње херцеговачке мученике, Његова светост патријарх српски Г. Иринеј освјештаo je обновљени храм Васкрсења Христовог.

drugaСаслуживало је 20 владика и 200 свештеника. Претходно од Дома културе у центру села ишла је литија са остацима остатака моштију пронађених у рушевинама 1992. године динамитом, минама и бомбама разруженог храма a потом похрањених у 7 ковчега и чуваних у мјесном Дому културе. 

Црквеним свечаностима присуствовало је више од 5.000 вјерујућих Срба из Федерације БиХ, Републике Српске, Србије и Црне Горе. У Пребиловце су стиглe делегације Владе Српске и Србије, изасланик предсједника Србије али и чувари Христовог гроба из Батајнице.

sara

treca
cetvrtaСело које је у Другом свјетском рату доживјело трагедију библијских размјера тог дана, тог 8. aвгуста 2015. године било је библијски бијело. Вјерујући народ послушао je надлежног захумско-херцеговачког владику који је пред свечаности у Пребиловцима у свом позиву вјерницима апеловао да на празник освећења и прослављења светих страдалника дођу као на празник Васкрсења. "Обуците се свечано; пјеваћемо побједи, неће то бити опијело. Дођите ма гдје да сте и ма колико далеко били, чекаће вас они, мученици пребиловачки. А са њима чекаће вас и сам Христос. Зато умијте душу праштањем, тијело миром и кајањем, срце пустите да гори као кандило; радошћу прекријте лице. Дођите у Пребиловце јер боље је бити потомак убијеног него убице. То што смо чекали, збило се: побједа правде и живота, јер срамота је бити не убијени, већ убица. Стога нам је боље, браћо, да се огријемо на огњишту славе и страдања неголи да цијели свијет задобијемо, души својој наудивши. Молим вас кољенопреклоно обуците се у радост и у бијело. Имајте добру вољу и хтјење, дођите у Пребиловце да славимо живот и Васкрсење! "
И заиста хиљаде људи славило је живот и васкрсење. Од овог дана гледају се Пребиловци и њихов освјештани храм.
Најљепши, животворан доказ васкрсења живота у Пребиловцима је крштење петомјесечне Саре Драгићевић која jе са кумом Душаном Аџићем, мајком Славицом и татом Николом ушла у храм у 7 часова. Њени родитељи и Сарин брат трогодишњи Павле повратници су у ово село које данас има 64 житеља. Сарино крштење, у оквиру свете архојерејске литургије, пето је крштење дјеце из Пребиловаца у овом храму.
Радио ТВ Српске вршио је директан пренос из Пребиловаца а други програм РТС реемитовао је свету литургију. Црквене свечаности у Пребиловцима пратило је 96 новинара. Из Федерације БиХ били су БХ ТВ и Федерална ТВ, један број портала, посебно из Херцеговине, и ни један штампани медиј. Показало се или боље речено потврдило се оно што је присутно већ двије деценије, да штампани медији из Федерације БиХ редовно заобилазе Пребиловце. Најбројнији су били новинари из Српске и Србије. Од иностраних медија акредитацију је затражила и добила агенција Дојче Веле (Deutsche Welle) која је такође извјештавала из Пребиловаца.


Чувари Христовог гроба

06 Cuvari Hristova grobaЧување Христовог гроба у свеколиком православном свијету одржавали су Срби из далматинског мјеста Врлика у данашњој Хрватској. Обичај је жив око 400 година. Прекинут je прогоном Срба из Хрватске а обновљен је 2005. године Батајници (Србија). У Пребиловце су чувари Христовог гроба стигли у живописним народним ношњама Срба из Хрватске. Још једино у светом граду Јерусалиму постоје чувари Христовог гроба. И није ово била једина веза Пребиловаца и Јерусалима. Пројектант једног од најљепших храмова у православљу Предраг Ристић који је, наравно, био присутан у Пребиловцима овако је за наше читаоце у јануару 2010. године објаснио основну идеју од које је пошао у пројектовању храма Васкрсења Христовог: Oбновa миниране цркве у Пребиловцима, над њеним кратером, понуђена је као сликостојитељкa архитектуре комплекса цркве Васкресења са црквом Светог Гроба у Јерусалиму. Наравно није ријеч о буквалној копији већ новoм пројекту којим се дух и атмосфера Јерусалимског храма пресноси у Пребиловце- изнад постојећег кратера порушене цркве и уништеног гроба невино пострадалих жртва у Другом свјетском рату.


Како су извјестили медији из Пребиловаца

Тањуг

Глас Српске (Бања Лука): Служена литургија у новоосвештаном храму

Незавинне новине (Бања Лука): Пребиловци треба да заузму мјесто које заслужују

Политика: Да се Пребиловци никад и никоме не понове

РТРС: Служена литургија у новоосвјештаном краму

РТС: Патријарх Иринеј освештао храм Васкрсења Христовог

Официјални портал СПЦ
Публиковано 8. aвгуста у 22,54
Васкрс Пребиловаца

Епархија Захумско-херцеговачка и приморска
Васкрс Пребиловаца – Освећење Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима
(Уз извјештај на офицајалној страници епархије која је изградила храм Васкрсења Христовог објављени су тонски записи бесједа које су тог свечаног дана изговорене на светом мјесту у Пребиловцима)

Радио-Светигора (Цетиње)
54:58 минута (9.44 МБ)
Освештан храм у Пребиловцима

Радио Слово Љубве
Радио Архиепископије београдско-карловачке
Слово о ходочашћу у Пребиловце
Свето слово светих новомученика


АТВ: Повратак на огништа у Пребиловцима

Телевизија БН: Освештан храм у Пребиловцима


ФТВ: Освештан храм посвећен пребиловачким мученицима

BHRT: Освјештање храма посвећеног пребиловачким жртвама

Моја Херцеговина (Љубиње)
Владика Григорије: Пребиловачки мученици вас преклињу да овај простор засијете животом и добротом

Слободна Херцеговина (Београд)
Победа живота свете херцеговачке земље

DW (Deutsche Welle)

Црква у Пребиловцима


… Је ли се извукла горка поука из страдања и уништења, питамо.


„Поука је да се не може уништити живот. Мени, као Србину из Пребиловца, важан је мир и да се догађаје из прошлости стави на своје мјесто, а суочавање с оним што је било никога не би требало вријеђати“, оцјењује Јахура, истичући да обиљежавање мученика овог села треба бити допринос стабилности и миру међу народима у БиХ и цијелој регији.


Нико није спреман обиљежити тугу других


Његово мишљење, само на други начин, дијели и Емил Караматић, новинар БХ Радија 1, рођени Чапљинац:


“Одавно смо упали у замку ‘наших и њихових’ ратних злочина или хероја, а по тој матрици функционирају и државне политике. Проблем је што ни Хрватска ни Србија, а ни БиХ, нису спремне обиљежити тугу других и то је, нажалост, несрећа свих народа на Балкану, и Хрвата и Срба и Бошњака”, коментира за ДW новинар Караматић.


“Ми смо једина земља у Еуропи која сваки дан обиљежава неко убојство. Саткани смо од убојстава, појединачних или масовних. Док не смогнемо снаге и пред једним спомеником поклонимо се свим страдалим жртвама, неће бити среће на овом простору”, закључује овај новинар.


Ипак, у Пребиловцима, крај њива отетих сивом, херцеговачком камену, црвени се нови цријеп на обновљеним кућама. Гостољубиви домаћини позивају путника-намјерника на окрепу, док им зјенице сјетно прелазе погледом преко старог камена, од којих су некада биле сазидане куће њихових ђедова. Чини се да су управо међу тим рушевинама пронашли наду и најаву нове будућности...

 

Комплетан извјештај агенције DW

 

Хрватски медијски сервис:
Додик: Храм у Пребиловцима није направљен да прави раздор већ подсјећа на истину

 

Човић на свечаном ручку поводом посвећења Храма у Пребиловцима
(Објављено 8. aвгуста у 22,04)


Свечани ручак поводом освећења храма у Пребиловцима, предсједник ХДЗ-а БиХ, ХНС и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић боравио је данас у Караотоку код Чпљине на свечаном ручку уприличеном поводом освећења Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, саопштено је из Уреда за информисање ХДЗ-а БиХ


На свечаном ручку били су присутни и начелник општине Чапљина Смиљан Видић, подпредсједник Општинског вијећа Чапљина Перо Кнежевић те бројни дужносници међу којима предсједник Републике Српске Милорад Додиг, чланови Владе Српске, те српски представници у институцијама БиХ.

 

Ослобођење

Посвета Храма у Пребиловцима: Човић и Додик на ручку са владикама
(Објављено 8. августа 2015.)

 

Предсједник ХДЗ-а БиХ, ХНС и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић боравио је данас у Караотоку код Чапљине на свечаном ручку уприличеном поводом поводом посвете Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима.


Српски патријарх Иринеј уз саслужење бројних владика и свештенства освештао је храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине. Уз предсједника Човића на свечаном ручку били су присутни начелник општине Чапљина Чапљина Смиљан Видић, подпредсједник Општинског вијећа Чапљине Перо Кнежевић те бројни дужносници међу којима предсједник РС-а Милорад Додик, чланови Владе РС-а, српски представници у институцијама БиХ.

Календар догађаја везаних за храм у Пребиловцима


У Владичанском двору у Мостару, у четвртак 9. маја 2013. године, потписан је уговор о изградњи спемен цркве Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Према потписаном уговору вриједност радова, без пдв-а, износила је 1.076.794.70 КМ. Планирани радови, укључујући живописање храма и уређење простора од једног хектара на којем се храма налази завршени су непосредно пред освјештање храма 8. aвгуста 2015. године.

У суботу 9. августa 2014. године у Пребиловцима jе молитвено обиљежeна 73. годишњица страдања српског народа Доjње Херцеговине у геноциду Независне Државе Хрватске у вриjеме Другог свjетског рата. Од ове године Светим Пребиловачким новомученицима, који су канонизовани као светитељи на мајском засједању Светог aрхијереског Саборa СПЦ, не служе се парастос већ Светa литургију у славу Новомученика пребиловачких и Дојње херцеговачки.

Након више од двадесет година пребиловачким крајем поново су одјекнула храмовна звона. У понедељак, 16. марта 2015. године освештана су и постављена звона на Храму Васкрсења Христовог. Велики број мештана Пребиловаца и околних села окупио се да буде дио Васкрса Пребиловаца кога су најавила три новопостављена звона. Чин освећења обавили су игуман житомислићки Данило (Павловић), протојереј Борис Чоловић, јереј Данило Боро и надлежни парох јереј Марко Гојачић.

pavle bulut

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима на васкршњи понедјељак 13. априла 2015. прославио je први пут крсну славу - Васкрсење Христово. Радост првe славe храма увеличао је Благодатни огањ који је у Пребиловцe стигао из Јерусалима преко Београда и манастира на Косову и Црној Гори.  Дочекало га је неколико стотина вјерујућих Срба-повратника из Пребиловаца и насеља у долини Неретве. Прва крсна слава прелијепог храма била је истинска прилика да завичај посјете прогнани Пребиловчани и њихови потомци. Потврђују то, у оквиру Свете литургије, три крштења. Крштени су Лука Булут, пристигао са родитељима оцем Максимом и мајком Марином из Београда, Јована Шушић која је са мамом Весном и оцем Ђоком стигла из Љубиња и Милица кћерка Рајка и Вере Булут, једно од седморо дјеце која су рођена у Пребиловцима, након повратка њихових родитеља на родно огњиште.

Oд 19. jуна до 1. августа 2015. године храм Васкрсења Христовог живописали су академски сликари протомајстор Александар Живадиновић, Дарко Милојевић, Милош Рончевић и Перо Вујовић. Чувени грчки иконописац отац Стаматис Склирис осликао је претходно олтар а током јула осликао је и велику куполу. Задатак сликара из Београда био je да на зидовима храма руком испишу 4000 имена жртава из Пребиловаца и околних места у долини реке Неретве, и да осликају малу унутар велике цркве (параклис) са акцентом на пребиловачке мученике. Икона мученика из Пребиловаца на 30 квадратних метара донијела је више од 50 ликова из села који су овдје живјели средином двадесетог вијека. Било је потребно више од 80 квадратних метара зидова храма да се попишу имена пострадалих Срба.

У суботу 1. aвгуста 2015. године у 17.00 часова први пут aутомстски су се огласила три звона са торња храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Радници Прве српске ливнице звона ”Јеврем Поповић” из Београда, гдје су звона изливена, успјешно су завршили посао и пустили звона у скаводневну употребу. Убудуће троминутним оглашавањем јављаће се вјерујућим Србима у Пребиловцима и долини Неретве у 7.00, 12.00 и 17.00 часова. У екипи која је два дана боравила у Пребиловцима, уз власника ливнице Станислава Поповића били су електроничар Драган Вукадиновић и Вељко Стефановић. Изливена су три звона од 75 кг, 150 кг. и 300 кг. и позлаћени прохромски крстови.


Припремио, Ацо Драгићевић
Специјално за портал Пребиловци-село на Интернету
Фотографије снимио, Жељко Кузман
Публиковано 10. aвгуста 2015. године, 22:45

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template