Слава уз кумство братства Драгићевић

01 Svetu liturgiju sluzio je vladika Atanasije

Свету литургију служио је владика Атанасије

        Светом архијерејском литургијом обиљежена је слава Светих пребиловачких и доњехерцеговачких мученика која се слави, према календару Српске православне цркве, 6. августа. Чинодејствовао је, уз молитвено присуство великог броја вјерника- родбине невиних жртава, умировљени владика Атанасије, уз саслужење више епархијских и гостијућих свештеника из других епархија.

       Прослава Пребиловачких и доњехерцеговачких новомученика започела је Вечерњим богослужењем са петохлебницом у храму Васкрсења Христовог у недјељу 5. августа. Служио је надлежни свештеник Марко Гојачић. То вече у амфитеатру храма промовисана је књига поезије Раде Лаловића о страдању Срба у 20. вијеку. Бројна публика имала је прилику да поздрави и поетесу Дару Секулић и слуша њену поезију. Мада је зашла у дубоку старост (87) познатој пјесникињи била је велика животна жеља да посјети Пребиловце и да ту говори своје пјесме. Уз пјесме Даре Секулић које је она говорила, Тања Драгићевић Радуновић и Сања Драгићевић Бабић говориле су пјесме Стевана Раичковића и Будимира Дубaка посвећене страдању Пребиловчана. Уз то Сања Драгићевић Бабић, иначе познато новинарско име РТС била је водитељ програма и по други пут на овом истом мјесту говорила своју пјесму Живот која поетски увјерљиво свједочи о страдању и васкрсењу Пребиловаца. У музичком дијелу програма учествовали су Вук Радуновић и Јелена Ристић чланови етно групе Свети Евстатије из Берана у Црној Гори.

antr2          Два спортска догађаја, такође, уприличена су у оквиру овогодишњих свечаности; бициклијада од Пребиловаца до манастира Завала у Поповом пољу и фудбалска утакмица између ветерана београдске Црвене Звезде и невесињског Вележа. Утакмица је одиграна у Невесињу и била је хуманитарног карактера. Средства ће бити уступљена за изградњу спортског терена у Пребиловцима који ће се налазити у непосредној близини храма Христовог Васкрсења. Гости су побједили резултатом 3:1. Куповином карте од 5 КМ, 1460 гледалаца обезбједило је почетна средстава за изградњу спортског терена у Пребиловцима. Прије повратка за Београд ветерани Звезде посјетили су храм Христовог Васкрсења у Пребиловцима, чију су градњу такође помагли.

          По свему овогодишња слава Светих пребиловачких и доњехерцеговачких мученика био је истински празник који је допринио да се у Пребиловцима саберу ближа родбина и потомци жртава, велик број вјерујућих Срба и поклоника из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Литургији су присуствовали српски члан Председништва БиХ Младен Иванић и конзул Републике Србије у Мостару Марија Бакоч.

          Кумови овогодишњих августовских свечаности било је братство Драгићевић које непрекидно траје у Пребиловцима од 15. вијека. Из овог братства развило се, кроз вријеме и вијекове, још девет братстава у овом селу. Драгићевићи су данас најбројнији и међу онима који су обновили своје куће у Пребиловцима.

          Након Литургије преломљен је славски колач, а наставак славља организован је у Духовном и културном центру ”Свети Краљ Милутин” гдје су кумови славе приредили трпезу љубави (ад).

Od Prebilovaca do Zavale biciklom

Од Пребиловаца до Завале – бициклом

 

 

 

Nevesinje. Detalj sa utakmice veterana Veleza i Zvezde

Невесиње. Детаљ са утакмице ветерана Вележа и Звезде

 

 

slava2018 1 Јелена Ристић и Вук Радуновић учествовали су у музичком дијелу програма

 

slava2018 2

Уз Десанку Максимовић и Миру Алечковић велика пјесникиња Дара Секулић говори своју поезију у Пребиловцима

 

 

 

slava2018 3

Публика у амфитеатру храма Христовог Васкрсења на Књижевној вечери

 

 

 

slava2018 4

Сања Драгићевић Бабић водила је програм који је био лијеп и пожељан допринос обиљежавању дана канонизованих српских жртава из Пребиловаца и Доње Херцеговине

 

Аутори фотографија, Марко Гојачић, Радован Дангубић, Ацо Драгићевић
Публиковано на порталу Пребиловци-село на интернету 7. августа 2018. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template