Вијести из Парохије

 

 

Нови сазив Црквеног одбора

          Почетком децембра (2022.) на састанку у просторијама читаонице ”Прота Васо Медан” у Чапљини изабран нови сазив Црквеног одбора Парохије чапљинске.  

          Новоизабрани чланови одбора су: Небојша Домазет, Данко Пјаца, Рајко Булут, Алекса Драгићевић, Љиљанка Чаваљуга, Богдан Брњашић, Милан Дропић и Максим Лојпур. За председника Црквеног одбора изабран је Небојша Домазет из Тасовчића док ће улогу потпредседника и благајника обављати Алекса Драгићевић који у храму Васкрсења Христовог посјетиоцима објашњава историју насеља и страдање 1941. године Срба из Пребиловаца и Доње Херцеговине.

 

Посјете поклоника

01 vijesti iz parohije

Међу поклоницима који посјећују Пребиловце најбројнији су млади. На фотографији је омладина из Никшића која организују путовања по српским земљама под називом ”Стазама радости у земљи живих”. Са њима је у Пребиловцима био и њихов свештеник Василије Брборић. У порти храма Васкрсења Христовог, у колу, отпјевали су пјесму Марија славна

          Током прошле 2022.године храм Васкрсења Христовог, према подацима које смо добили од пароха Марка Гојачића посјетило је 8 312 поклоника. Од свјештања храма 2015. године у Пребиловцима је боравило преко 60 хиљада поклоника из разних крајева некадашње Југославије, који су у наше село стигли у организацији туристичких организација или надлежних црквених општина. Радује да су међу посјетиоцима најбројнији млади људи који посјетом Пребиловцима дају конкретан допринос његовању културе сјећања на Пребиловачке и доње херцеговачке мученике које је СПЦ канонизовала. У овом прелијепом храму, који је пројектовао Предраг Ристић, од његовог свјештања до данас обављено је и више од 50 крштења дјеце из Пребиловаца или родитеља који су поријеклом из Пребиловаца. Прво дијете које је крштено у овом храму била је Ева Булут која је са родитељима стигла чак из Америке.

 

Уље из маслињака уз храм

          Насад маслина у порти храма Васкрсења Христовог, преко 100 стабала, поклон је Завичајног удружења Требињаца у Београду ”ЈованДучић”. Засађене су 2015. године у вријеме свјештања храма. Херцеговци из Београда обезбједили су гранитну споемн плочу која ће посјетиоце храма у Пребиловцима подсјећати на доброчинство и везаност чланова удружења ”Јован Дучић” за завичајну Херцеговину. Ових дана спомен плоча треба да се постави на улазу у маслињак. Од маслиена већ трећу годину добива се маслиново уље  а маслињак у Пребиловцима  убраја се међу веће насаде маслина на подручју Захумско-херцеговачке и приморске епископије. Постоје планови да се број садница уз храмове на подручју подручју Чапљинске парохије повећа на 300 садница.

 

Божић у Пребиловцима

          Требало је доживјети, један од најрадоснијих хришанских празника, овогодишњи Божић у Пребиловцима. Према вијековном обичају, у свитање мјештани су, на Бадњи дан, отишлу у бербу Бадњака на Краварицу. Услиједило је, потом, уношење Бадњака у храм и њихово свјештавање, затим налагање Бадњака у 23 часа и 30 минута код храма те Света Литургија у поноћ. Није изостао ни ватромет. Света литургија коју је служио јереј Марко Гојачић почела је у поноћ. Након литургије њени учесници нашли су се у Културном и духовном центру Свети краљ Милутин у селу гдје су најмлађим уручени пригодни поклончићи.

 

001 vijesti iz parohije

Свјештање бадњака у амфитеатру храма

 

02 vijesti iz parohije

Божићна литургија

 

03 vijesti iz parohije

Послије поноћне литургије дружење у Културном и духовном центру кеаљ Милутин у селу

 

Фотографије снимио Алекса Драгићевић

Публиковано између Божића 2023. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template