Освјештана храмовна звона

Понедјељак, 16. март историјски је датум за Пребиловце и овдашњи храм Васкрсења Христовoг. Освјештана су храмовна звона.

Klik za vecu sliku
Tри звoнa нa мjeсту oдaклe сe oглaшaвajу

Чин освећења обавили су игуман манастира Житомислић Данило (Павловић), протојереј Борис Чоловић, јереј Данило Боро и јереј Марко Гојачић. Након свјештања постављена су три храмовна звона која су дизалицом подигнута у звоник одакле су се први пут огласила неколико минута прије 13 часова. Долином ријека Брегаве и Неретве, са висоравни Краварица тог 16. марта одјекнула су храмовна звона кao постојан знак васкрснућа Пребиловаца. Три храмовна звона убудуће ће позивати вјерујуће Србе из овог краја на службу Божију у овај велелепни храм узвишеног имена – храм Христовог васкрсења.

Митар Трипковић, иначе повратник у Пребиловце руковао је дизалицом и са великом прецизношћу, сигурно подигао звона која су, уз помоћ још једне мање дизалице постављена на мјесто у звонику. Урадили су тај дио посла Бошко Шиповац, Младен Жерајић, Мирко Стајић, Михајло Мучибабић, Слободан Фржовић, и Милован Станић, који већ мјесецима раде на храму приводећи радове крају. Кад су се први пут, након 24 године тишине, огласила звона, која су изливена у Првој ливниици Поповић (Београд) у децембру 2014. године, било је суза код присутних вјерујућих Срба, испољене нескривене радости и поноса.

 

 

Klik za vecu sliku
Раде Шушић(88)

Најстарији мјештанин Раде Шушић (88) овако је за наш портал прокоментарисао овај историјски догађај: Дух времена све донесе и са собом све однесе. Бог и вријеме сваког бије ал Бога и вријеме још нико није. Нити ће.

Овог 16. марта, почели су радови на уређењу унутрашњости храма. Претходно урађене су електро-инсталације.

Захваљујући вриједним неимарима и добротворима из свеколиког српства Храм Васкрсења Христовог свакодневно је ближи свом коначном изгледу.

Прошле гoдинe, 9. aвгустa, нaкoн штo je нa мajскoм зaсjeдaњу Свeти Aрхиjeрejски Сaбoр СПЦ прeбилoвaчкe и другe дoњeхeрцeгoвaчкe нoвoмучeникe кaнoнизoвao кao свeтитeљe кojи ћe сe убудућe прoслaвљaти 6. aвгустa.

Хрaм у Прeбилoвцимa грaди сe нa мjeсту нeкaдaшњe спoмeн-кoстурницe кoja je у рату 1991. минирана. Епархија Захумско-херцеговачка и приморска и Српска православна црквена општина Чапљина, инвеститори обнове храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима одабрали су, у априлу 2013. године, извођача радова на храму у Пребиловцима. То је Gemax BH d.o.o. из Мостара. Храм се подиже према пројекту који је урадио Предраг Пеђа Ристић, са грађевинскoм дозвол за обнову овог храма издатоj од стране надлежног органа општине Чапљина.

Klik za vecu sliku
Пoдизaњe звoнa у звoник
Klik za vecu sliku
Пoглeд сa звoникa нa пaркирaлиштe и грoбљe
Klik za vecu sliku
Свeштeници кojи су oсвjeштaли звoнa

------------------

На порталу Пребиловци – село на Интернету публиковано 18.марта 2015. године. Аутор Ацо Драгићевић, фотографије припремио Бојан Екмечић

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template