Апел за обнову храма српских мученика у Пребиловцима

Позивамо све наше земљаке потомке, сроднике и поштоваоце мученика страдалих у геноциду 1941- 45, и све људе добре воље да према својим могућностима и осјећанима дају прилог за обнову Храма Пребиловачких и других мученика у селу Пребиловцима.

Првобитни храм, са криптом је грађен 1991. а његове темеље је осветио блажено почивши патријарх Павле 4. августа 1991. Тога дана, на 50- ту годишњицу страдања, у крипту храма су положене мошти хиљада српских мученика, жртава хрватскг терора у 1941. години. Овај недовршени храм, са криптом и костима жртава уништиле су хрватске снаге постављеним експлозивом и великим бомбама, да би затим терен поравнали и на њему направили сметлиште.

Потомке и сроднике жртава, чије хиљаде породице сада бораве широм планете, позивамо да се у мјестима и крајевима боравка организују и повежу са овим Друштвом ради прикупљања прилога за обнову поменуте светиње и једнинственог споменика српског народа, у који ће се положити преостали остаци и прах мученика. Упорно треба да истрајемо у овој акцији све док се храм не доврши.

Обновом храма извршавамо своју хришћански и сродничку обавезу. Тако ћемо нашем потомству сачувати успомену на наше свете претке и дјецу- мученике, два пута убијане на правди Бога.

Уплата прилога за обнову храма у Пребиловцима ће се вршити на посебне рачуне Српске православне црквене општине Чапљина, код UNICREDIT BANKA D.D. MOSTАR, на име:   

СРПСКА ЦРКВЕНА ПРАВОСЛАВНА ОПШТИНА ЧАПЉИНСКА 
Г. ШУШКА ББ, 
88300 ЧАПЉИНА, БИХ, 
Са нaзнаком: за Спомен храм Пребиловци

У БиХ, у конвертибилним маркама: бр. 3381102246138904

Ван БиХ, девизни рачун 
БРОЈ РАЧУНА 20014667101 
ВАЛУТА: ЕУР 
SWIFT: UNCRBA22 
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262

Динарске уплате у Србији могу се извршити на посебан рачун СНД Пребиловци, Београд, Римска 5/7 
бр. рачуна 205-179372-31

Све уплате вршити уз напомену за храм у Пребиловцима.

Након минирања цркве у чијој крипти су били сахрањени мученици, људске кости пронађене су у бетонским темељима цркве 

”На овом мjесту била је спомен црква у којој су сахрањене кости око 4000 Срба, страдалих у усташким погромима од 1941 до 1945 године. Послије пропасти усташке државе југословенски комунистички режим је заташкао усташке злочине и забетонирао јаме у којима је од усташког ножа и маља страдало на хиљаде Срба. 1991 године сакупљене су кости из забетонираних јама и сахарањене у крипти спомен цркве у Пребиловцима уз чинодејство патријарха српског његове светости Г. Павла. 1992. године у офанзиви “Чагаљ” Хрвати су спалили село Пребиловце Спомен цркву - костурницу минирали. Експлозија је била тако снажна да су се кости и зуби утиснули у темељe цркве. Мало по мало, голим рукама, Пребиловчани су, камен по камен откопали темеље цркве, одвојили кости и зубе од песка и камена и достојно их сахранили” (Фрагмент из фото-репортаже Стојана Ђорђевића. За преглед фотографија овог аутора, кликните овдје….)

У рату порушени храм биће обновљен и подигнут према пројекату Др Предрагa Ристићa aрхиктектe из Београда. Познати архитекта o основној идеји водиљи обликовања спомен храма у Пребиловцима, каже: Oбновa миниране цркве над њеним кратером, понуђена је као сликостојитељкa архитектуре комплекса цркве Васкресења са црквом Светог Гроба у Јерусалиму. Наравно није ријеч о буквалној копији већ новoм пројекту којим се дух и атмосфера Јерусалимског храма пресноси у Пребиловце” (слика доле). Одбор за подизање храма обратио се Апелом вјерујућим и свим људима добре воље да се придруже у прикупљању средстава. У Апелу који портал Пребиловци-село на Интернету преноси, објављени су рачуни за уплату средсава у Босни и Херцеговини (уплата у КМ) и иностранству (девизни рачун).

Храм посвећен Сабору српских светитеља и пребиловачкиг великомученика, овако ће изгледати кад буде завршен

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template