Први пут обиљежена је храмовна слава

Храм који најављује васкрсење села

Klik za vecu slikuОкупљање народа испред храма

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима на васкршњи понедјељак 13. априла прославио je први пут крсну славу - Васкрсење Христово. Архијерејску литургију служио је умировљени владика Атанасије уз саслужење игумана манастира Житомислиц Данила (Павловића), оца Димитрија сабрата манастира Тврдош, протојереја-ставрофора Зорана Илића, протојереја Бориса Чоловића,  јереја Небојше Радића, јереја Данила Бора и јереја Марка Гојачића.

Радост првe славe храма увеличао је Благодатни огањ који је уПребиловцe стигао из Јерусалима преко Београда и манастира на Косову и Црној Гори.  Дочекало га је неколико стотина вјерујућих Срба-повратника из Пребиловаца и насеља у долини Неретве. Стигао је и велик број гостију из Србије и херцеговачких општина.

Прва крсна слава прелијепог храма била је истинска прилика да завичај посјете прогнани Пребиловчани и њихови потомци. Потврђују то, у оквиру Свете литургије, три крштења. Лука Булутпристигао са родитељима оцем Максимом и мајком Марином из Београда,  Јована Шушић која је са мамом Весном и оцем Ђоком стигла из Љубиња и Милица кћерка Рајка и Вере Булут, једно од седморо дјеце која су рођена у Пребиловцима, након повратка њихових родитеља на родно огњиште.

Рјечју све скупа; сабрање око хиљаду вјерујућих Србасвета литургијa, крштење, литија, пресјецање славскoгколачa…и пјесма која се чула код мјеснoг Дома културепотврдили су ријечи умировљеног владике преосвећеног Атанасија који је обраћајући се окупљеном народу, рекао поред осталог, да Пребиловци пребивају, опстају, трају и трајаће до другог доласка Христовог, до славног царства небеског.

Eпископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије раније је најавио да ће 8. августа ове године битиосвjештан храм и положене у новојкрипти црквeмошти које су пронађене након експлозије и сакупљене по повратку Срба у ово мјесто. Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, гради се по узору на Храм Гроба Господњег у Јерусалиму, на мјесту некадашње спомен-костурнице у којој су биле положене кости 4.000 Срба убијених у Другом свјетском рату, а која је 1992. минирана.

Историјска, прва храмовна слава била је велика радост за непобједиве Пребиловце и дјелотворан знак коначног и пуног васкрса овог села.

Klik za vecu sliku
Унутрашњост храма
Klik za vecu sliku
Окупљање вјерника
Klik za vecu sliku
Литургија
 

 

 

 

 

 

 

 

 

------------------

Публиковано aприла 2015. године

 

 

 

 

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template