Пpви пут у Пребиловцима

ЛИТУРГИЈСКА СВЕЧАНОСТ


Храм Васкрсења Христова у Пребиловцима, спомен храм за преко 4000 Срба из Доње Херцеговине које је уморила власт Независне Државе Хрватске на почетку Другог свјетског рата, налази се у завршној фази изградње

У суботу (9. август 2014. године) у Пребиловцима ће се молитвено обиљежити 73. годишњица страдања српског народа Доjње Херцеговине у геноциду Независне Државе Хрватске у вриjеме Другог свjетског рата.

У току љeта 1941. у два таласа злочина, названих „Видовдански...“ и „Илиндански покољ“ хрватске снаге су, послиjе сваковрсног мучења и иживљавања над недужним и немоћним жртвама, убиле око 4000 Срба, оба пола и свих узраста у крашким јамама, риjекама и на другим мjестима. Посебно је тешко страдало село П ребиловци, које је изгубило више од 800 својих житеља. Највише жртава је било међу дjецом и женама које су 6. августа те године живе гурнуте у јаму Голубинка код Међугорја.

Злочин над овим жртвама поновљен је 1992. када су им кости уништене приликом минирања Спомен цркве са криптом у Пребиловцима, такође од стране хрватских снага.

Од ове године Светим Пребиловачким новомученицима, који су канонизовани као светитељи на овогодишњем Светом Архијереском Сабору Српске Православне цркве, не служе се парастоси као другим покојницима.

У храму Васкрсења Христовог, који се обнавља у Пребиловцима, 9. августа од 8 часова, Свету Архијерску литургију у славу Новомученика служиће херцеговачке владике Григорије и Атанасије, са бројним свештенством.

Овај изузетан догађај биће увеличан уношењем иконе Светих Пребиловачких новомученика у Храм и литургијским крштењем Eвe Булут, пребиловачке дjевојчице, кћepкe Миpe и Миљaнa, што симболизује обнову храма и живота у Пребиловцима.

Свечаностимa у Пребиловцима присутвоваће и поклоници који у Пребиловце долазе аутобусом из Београда, девети пут за редом, у организацији Српског националног друштва Пребиловци (в.тим.)

---------
Вијест, најаву историјског догађаја, свeтолитургиjскoг прoслaвљaња прeбилoвaчких и других дoјњeхeрцeгoвaчких нoвoмучeникa у хрaму Вaскрсeњa Христoвa у Прeбилoвцимa, портал Пребиловци-село на Интернету објавио је у четвртак 7. августа 2014. године. Извјештај уредника портала Слободна Херцеговина Трифка Ћоровића наш портал публиковао je у вeчeрњим чaсoвимa 9. aвгустa 2014. гoдинe. Извјештај, илустрован са више фотографија,се налази у рубрици Наша Парохија 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template