Васкрс 2016. у чапљинској парохији

hramslava

Васкрсење Христово свечано је дочекано и прослављено на подручју чапљинске парохије. Велики број верника, припремајући се молитвено за дочек празника над празницима, присуствовао је службама у Саборном и другим храмовима на подручју чапљинске парохије. Врло рано, на сам дан Васкрса, у шест часова, служено је у Саборном храму Васкршње јутрење а у наставку Света Литургија. Након причешћа и подjеле васкршњих јаја славље је настављено у гостопримници храма.

Другог дана Васкрса, на васкршњи понедјељак, храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, oбиљежио је- први пут након освећења које је минулог љета обавио Патриарх српски Г. Иринеj, хрампвну славу. Била је то и централaна свечаност обиљежавања најрадоснијег праздника па подручју чапљинске парохије.

Свету архијерејску литургију служио је епископ Захумско-херцеговачки и приморски Г. Григориjе уз саслужење умировљеног епископа Атанасијa и бројних епархијских свештеника. Од раних јутарњих часова слијевала се ријека вјерујућег народа ка Пребиловцима и прелијепом храму који својим именом, љепотом, изгледом, мјестом на којем је и у којем је подигнут уистину симболизује васкрсење живота у Пребиловцима. То ће посвједочити, у оквиру Свете aрхијерејске литургије, и четири крштења у пребиловачком храму. Након литургије обављено је ломљење славског колача

Повратнци у Пребиловце, њих седамдесетак међу којима су доста бројни млади људи, за Васкрс су добили библиотеку са преко 2500 библиотечких јединица. Библиотека је понијела име некадашње учитељице у селу Стане Арнаут коју су усташе мучки убиле пред њеним ученицима 1941. Књижни фонд библиотеке, коју село не добива први пут, резултат је даривања књига од стране издавачких предузећа, националних организација Срба и огромног броја појединаца. Васкршње славље и прослава храмовне славе у Пребиловцима настављено је у вечерњим часовима Васкршњим концертом у Културном и духовном центру ”Свети краљ Милутин”. Васкршњу беседу, на почетку концерта, одржао је игуман манастира Житомислић ахимандрит Данило истакавши значај Васкрсења за читав људски род упоредивши га са Васкрслим пребиловачким мученицима. На концерту су наступали Етно група Захумаље из Требиња и СПКУД Гусле из Мостара и Чапљине.

01 Jutrenje u Capljini

Јутрење у Чапљини

02 Arhijerejska liturgija u PrebilovcimaАрхијерејска литургија у Пребиловцима

03 Verujuci narod u Prebilovcima

Вјерујући народ у Пребиловцима 

04 Hor pred nastup u Prebilovcima

Хор пред наступ у Пребиловцима

 

05 Нajmladji na pozornici u Kuturnom duhovnom centru Kralj Milutin u Prebilovcima

Најмлађи на позорници у Културном духовном центру Краљ Милутин у Пребиловцима

06 Publika s paznjom prati nastup

Публика с пажњом прати наступ

                                              --------

На порталу Пребиловци-село на Интернету од 3. mаја 2016. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template