Акатист посвећен Пребиловачким мученицима

 

Sveti mucenici Zeljko Milicevic

Фреска je димензија 6Х5 метара. На њој је 59 чељади која су живјела у Пребиловцима на размеђу XIX и XX вијека и до половине XX вијека. На посјетиоце храма, под Христовим окриљем, гледају jедноставне виталне црте лица људи, жена и дjеце, светих новомученика без дубоког трагичног карактера, занесених у сред животне свакодневице из које су отргнути не слутећи превару и помор који ће им се догодити у августу мјесецу 1941. године (Фото, Жељко Миличевић).

          Акатист или похвална пјесма посвећена светим Пребиловачким мученицима, уз благослов владике Захумско-херцегоовачког и приморског Димитрија, читаће се сваког посљедњег петка у мјсеецу у Храму Васкрсења Христовог у чијој крипти су сахрањени канонизовани православни становници из Пребиловаца и Доње Херцеговине које је ликвидирала Независна Држава Хрватска у вријеме Другог свјетског рата.

          На зидовима храма, у два нивоа, на чак 80 квадратних метара, исписана су имена светих које су побиле усташе 1941., бацањем живих људи у неку од 13 херцеговачких јама из којих су 1990. године есхумирани и сахрањени у крипти овог велељепног храма. У параклису храма, уз то, налази се фреска на којој су ликови људи, жена и дјеце који су живјели у Пребиловцима на размеђу XIX и до половине XX вијека. Према аутентичним фотографијама 59 ликова осликао је Александар Живановић. Фреска заузима 30 квадратних метара и сматра се, уз фреску у храму Светог Преображења, Долазак Светог Василија Острошког у Требиње, једном од двије највеће фереске у свеколиком православљу.   

          Акатист или похвална црквена пјесма потиче од грчке ријечи „акатистос” За вријеме читања ове црквене пјесме oбавезно je стајање. Састоји се од 12 икоса – дужих похвала, које се завршавају увијек са; Радујте се

          У пјесми посвећеној светитељима из наших Пребиловаца сваки од икоса завршава се са: Радујте се, Свети Мученици Пребиловачки, велики светилници рода српскога!

          Саставни дио Акатиста је и 12 кондака, краћих пјесама, које се завршавају са Алилуја!

          Акатист Пребиловачким мученицима написао је професор српског језика и књижевности из Крушевца Вукосав Илић уз благослов надлежног владике Давида. Епископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије благословио је кориштење Акатиста у храмовима на подручју ове епископије Српске православне цркве која траје више од осам вијекова.  

          Према предању, прву овакву похвалу посвећену Пресветој Богородици – Акатист, написао је патријарх цариградски Сергије у VII веку, као пјесму благодарности Пресветој Богородици, која је, као заштитница Цариграда, спасила овај град од силне непријатељске навале.

          - Страдање Срба треба да je једна од најважнијих тема наше историје, каже за завичајни портал Вукосав Илић и додаје како је већ написао, Акатист по благослову епископа Јована, Светим Јасеновачким мученицима, који се сваког петка послије повечерја, чита у манастиру Светог Јована у  Јасеновцу. С обзиром на то да већ постоји црквена служба Пребиловачким мученицима, а не постоји Aкатист, одлучио сам да га напишем. Наравно, ваш портал је био један драгоцен извор података, сведочанство о страдању Срба у Пребиловцима, каже Вукосав Илић.

            Увођењем Акатиста посвећеног жртвама није једина новина у обогађивању духовног живота вјерника из Пребиловаца и долине Неретве. Од недеље, 15. маја, у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима служи се литургија сваке недеље, осим када се због храмовних слава треба служити литургија недељом и у осталим парохијским црквама.

-----------

Похвална пјесма први пут изведена је у петак 27. маја 2021. године. Дан касније вијест је објављена на завичајном порталу уз фотографију фреске у параклису храма Васкрсења Христовог коју је снимио Жељко Милићевић.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template