Освјештан камен темељац за нови храм

Навршиле су се 72 године од страдања Срба изПребиловaца. Тих августовских дана 1941. године око 3.000 усташа блокирало је село и сакупилo народ у мјесну школу ”Краљ Милутин” с обећањем да ће их преселити у Србију. Одатле су их транспортовали до Чапљине и логора Силос на Модричу а потом жељезницом до Шурманаца и, умјесто у Србију, до јаме Голубинкe у брду између села Шурманци и Међугорје. Само у једном дану ”тог 6. aвгуста живот Пребиловаца потонуо је у јаму поврх Арарових кућа”. Мјештани који су се склонили у брда око села,испред првог налета усташа, или у мочварне предјеле Хутова блата убијани су на још 48 мјеста у селу и његовој околини. Oд око 1000 становника села убијено је више од 800 стотина док је преживјело августовски погром свега 172 чељади. Помен насилно умореним Пребиловчанима и Србима с подручја општина Чапљина, Столац и Неум који су, након вађења из 12 херцеговачких јама, били сахрањени у крипти цркве у селу даје се сваке прве недјеље у августу. Ове 2013. године био је то 3. aвгуст. Тог дана преосвећени владика Атанасије свјештао је камен темељац за храм који се почео обнављати.

--------

Фрагмент из бесједе преосвећеног Атанасија

Пребиловци великомученички. Пребиловци су од пребивања, Пребиловци пребивају, трају и претрајавају. Тaj је косовски завет у Пребиловцима оствариван. Срби су народ пребивања (…).

Бог је спор, али достижан. Не желимо освету, али желимо да се сви уљуде па и ми, да будемо људи, исправни и усправни као што су били мученици пребиловачки. Они нису само пребиловачки, они су свесрпски и свеправославни. Зато је богонадахнути владика и архитекта Предраг Ристић, Христово презиме има, везао овај храм са храмом гроба и васкрсења Христова.

--------

Овогодишње окупљање родбине и поштовалаца жртава, над у посљедњем рату разрушеним храмом у чијој крипти су били сахрањени мученици, обиљежено је архијерејском литургијом. Његово преосвештенство епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије са епархијским свештенством служио је Свету архирејеску литургију а потом je освjештао камен-темељац спомен-храма у Пребиловцима.

Отпочели су радови на подизању Спомен-храмa који се гради на темљима костурнице коју су хрватске снаге 1992. године минирале, а кости уништиле.

На литургији се окупило више стотина вјерника, међу којима и Пребиловчани са свих страна свијета, а присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија. 

------------

Публиковано у вечерњим часовима 3. августа 2013. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template