Патријарх Порфирије у Пребиловцима

 

patrijarh 092023

Његову Сетост патријарха српског Порфирија у порти храма Васкрсења Христовог са цвијећем, погачом и сољу дочекале су Пребиловке, Сара (Николе) Драгићевић и Милица (Рајка) Булут које су крштене управо у овом храму свјештаном 2015. године.

Његова Светост патријарх српски Порфирије који је боравио у посјети Захумско-херцеговачкој епископији, у суботу 23. септембра након посјете манастиру Житомислић, посјетио је Пребиловце гдје га је дочекало епархијско свештенство и знатан број вјерујућих Срба. Дјевојчице Сара и Милица дочекале су патријарха, према прастаром обичају, са цвијећем, погачом и сољу

- Требамо се молити Светим пребиловачким и свехерцеговачким мученицима да се моле Богу за све нас. Да нам дају снаге да носимо свој крст, крст искушења и да се моле Богу да се никада никоме не деси и не понови оно што су они, вјере своје ради и крста часног, доживјели – рекао је патријарх Порфирије који је трећи поглавар СПЦ који су у посљедње три деценије посјетили Пребиловце.

Парох чапљински Игор Мастиловић упознао је патријарха са историјом храма и подсјетио да се у село Пребиловце далео од храма неколико стотина метарa улази кроз Двери које са једне стране пута чини мјесно православно гробље а са друге храм Васкрсења Христовог. Храм је саграђен и освjештан 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату. Српска православна црква канонизовала их је 2015. године. Празник Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика, чији су посмртни остаци есхумирани из херцеговачких јама и сахрањени у крипти храма, установљен је и обиљежава се у календару Мајке Цркве 6. августа, на датум када су пребиловачке жене и дјеца живи бачени у јаму код села Шурманци.

Патријарх Порфирије вратио се око 16 часова у Мостар гдје је у Владичанском двору посјетио изложбу отворену поводом 150 година од освештања Саборне цркве, обишао је, са својим домаћинима, Стари град а приређен му је и пријем у Градској вијећници. Дан касније 24. септембра патријарх Порфирије началствовао је светом Литургијом у Саборној цркви Свете Тројице. Тиме је обиљежено сто педесет година од освећења Саборне цркве у Мостару и деведесет година од последње патријарашке Литургије у њој служеној у вријеме патријарха Варнаве (а.д.).

---------

Публиковано, 25. септембра 2023. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template