Predsjednica Vlade Srbije u Prebilovcima

01 Ana u Hramu Vaskrsenja Hristovog

U hramu Vaskrenja Hristovog

Za vrijeme posjete Hercegovini gdje je u Mostaru 4. oktobra otvorila 102 Šantićeve večeri poezije, Ana Brnabić predsjednica Vlade Republike Srbije posjetila je Prebilovce. Prema ranije utvrđenom protokolu planirana je posjeta Nevesinju i Mostaru. Međutim, u program boravka u Hercegovini, na lični zahtjev premijerke Brnabić, uklјučeni su i Prebilovci. Prvo je Ana Brnabić posjetila hram Vaskrsenja Hristovog i poklonila se svetim moštima  mučenika prebilovačkih i dojnjehercegovačkih i zapalila svijeću. Nјeni domaćini bili su jerej Marko Gojačić i Radivoje Krulј arhijerejski namjesnik episkopa Zahumsko hercegovačkog i primorskog G. Dimitrija..

- Prebilovci su mjesto najstrašnijeg stradanja srpskog naroda koje govori  kroz šta je srpski narod prolazio i prolazi, izjavila je Ana Brnabić prije nego se iz hrama uputila ka, manje od jednog kilometra udalјenom, selu gdje je sa  mještanima dočekao predstavnik Mjesne zajednice Prebilovci Aleksa Dragićević.

U Kulturnom i duhovnom centru Sveti kralј Milutin prvo je posjetila biblioteku koja nosi ime učitelјice Stana Arnaut koja je radila u ovom selu i doživjela sudbinu više od osam stotina stradalih Prebilovčana. U pratnji svog domaćina Alekse Dragićevića u laganom hodu premijerka Srbije posjetila je izložbu koja svjedoči o stradanju naroda iz Prebilovaca u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Sa velikom pažnjom pregledala je više od 20 panoa koji svjedoče o stradanju Srba iz Prebilovaca u Dugom svjetskom ratu kao i stradanju sela u građanskom ratu krajem prošlog vijeka, kada je svaka od 112 kuća zapalјena (obnovlјeno je svega tridesetak kuća). Hram koji je bio u izgradnji porušen je, a sveto mjesto pretvoreno u smetlјište.

U razgovoru sa svojim domaćinima posebno se interesovala za projekte koji su u funkciji stvaranja uslova za održi život u ovom stradalničkom mjestu.

 

- Bio je ovo jedan od istorijskih dana za mnogo stradale ali i vaskrsle Prebilovace. Posjeta gospođe Brnabić daje nam snagu da ovdje ostajemo i istrajemo. Razgledajući izložbu i upoznavajući se sa dokumentima predsjednica je ostala zatečena kako su i na koji način postradali žitelјi Prebilovaca. Ne može, kaže mi u jednom trenutku, da shvati lјudski mozak da čini takve zločine. Posebno nas raduju riječi predsednice Vlade Srbije da Prebilovci mogu očekivati na pomoć iz Srbije, kaže Aleksa Dragićević član Savjeta Mjesne zajednice 

Od brojih potreba za selo izdvojeno je da se konačno završe radovi na izgradnji vodovodne mreži i da se vodovod, čija je izgradnja počela prije rata krajem minulog vijeka a nastavlјena nakon rata, stavi u funkciju te da se uredi centar sela uz izgradnju jednog objekta hostelskog tipa koji bi, kako je rečeno, trebao doprinositi razvoju vjerskog i seoskog turizma.

- Imajući u vidu stanje u kojem se selo nalazi, praktično još je trostruko više ruševina nego obnovlјenih kuća, posjetu premijerke Srbije mi Prebilovčani doživlјavamo kao jednu od najvažnijih od povratka mještana Prebilovaca na svoja ognjišta. Gajimo nadu da će naši zahtjevi biti podržani. U protivnim suočit ćemo se sa postepenim nestankom Prebilovaca, što, u svakom slučaju, ne smijemo dopustiti, kaže Zoran Nadaždin jedan od inicijatora da se formira udruženje građana, svih onih kojima na srcu leže Prebilovci a koje će djelovati u Prebilovcima

Od izgragnje hrama Vaskrsenja Hristovog koji je osvještan 2015. godine Prebilovce je posjetilo više od 50 hilјada poklonika (ad).

IMG 7041

Ana Brnabić u Prebilovcima, pred kulturnim i duhovnim centrom Sveti kralј Milutin

 

 

 

 

 

 

IMG 7026

Nakon hrama predsjednica Vlade Republike Srbije posjetila je biblioteku koja nosi ime predratne učitelјice u selu Stane Arnaut

 

 

 

 

 

 

IMG 7032

Nekadašnja školska zgrada bila je na početku Drugog svjetskog rata mučilište nedužnog naroda. Danas dvadesetak panoa svjedoči o nezapamćenom zločinu. Ana Brnabić i Aleksa Dragićević ispred karte Hercegovine na kojoj je obilјeženo poslјednje putovanje mučenika, preko 600 žena i njihove djece od rodnog sela do jame u Šurmancima kod Međugorja. Na karti su obilјežena i mjesta u ataru Prebilovaca gdje su ubijani muški stanovnici sela

 

----------------------------------------------------

Publikovano,5. oktobra 2021. godine

Autori fotografija agencija Tanjug i Aco Dragićević

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template