Srpski biografski rječnik

(Matica srpska Novi Sad, 2007.)

U Srpskom biografskom rječniku našla su se i dva Dragićevića porijeklom iz Prebilovaca, otac i sin Mihailo i Milorad.

Matica srpska iz Novog Sada objavila je u posljedne tri godine tri toma Srpskog biografskog rječnika. Treći tom, koji je iz štampe izašao polovinom novembra 2007. godine, obuhvata 1809 biografija značajnijih djelatnika srpske, ali i drugih nacionalnosti koji su ostavili dubok trag u istoriji, od prvih pisanih spomenika do kraja Drugog svjetskog rata.

Sa prethodna dva, biografski rječnik bezmalo obuhvata 5.630 odrednica za koje je više od 850 saradnika-istraživača prikupilo i provjerilo podatke i bibliografije ispisavši tako 2.726 stranica ilustovanih sa 1.450 fotografija. Doživljavaju se kao neporeciva i dragocijena svjedočanstava o najistaknutijim pojedincima iz svih oblasti društvenog stvaralaštva. Zasnovano strogo na enciklopedijskim načelima ovo jedinstveno izdanje može se koristiti i kao udžbenik ali čitati i kao roman, jer su tako vrtoglavi i živopisni opisi života i djela u njemu odabranih ličnosti. Istovremeno, pored saznanja sadržanih u bogatim tomovima, korištenje Srpskog biografskog rječnika čitaoca navodi na dalja istraživanja, a to je poseban kvalitet ovog izdanja.

- Ovo nije enciklopedija mrtvih, već dostojna riznica svih onih, bili Srbi ili ne, koji su dali lični pečat u personalizaciji istorije srpskog naroda utičući na njegov razvitak i prožimanje sa susjedima, ali i svim drugim narodima u svijetu – istakao je prof. dr Danilo Basta, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, u svom prikazu Rječnika. Biografskim rječnikom omogućeno je da se otklone nepravde i prikažu objektivno i u pravoj svjetlosti mnogobrojni pregaoci i na onim poljima koje su njihovi savremenici, svjesno ili ne zapostavljali, a zvanična istorijografija ih je takodje iz razno-raznih razloga, uglavnom ideoloških, zaobilazila. Najnoviji Srpski biografski rječnik nije zaobišao Mihaila Dragićevića uspješnog bankara i istaknutog privrednika Srbije, starinom iz Prebilovaca, kao ni njegovog sina Milorada – Baju, nezaboravnog golgetera, reprezentativca i fudbalskog funkcionera. Prilozi o Mihailu i Miloradu Drag ićeviću čiji je otac, odnosno đed napustio Prebilovce kao Ekmečić ali se u Srbiji vratio prezimenu svojih pređa objavljeni su na stranama 368 i 369. Poslovi na pripremi četvrtog toma Srpskog biografskog rječnika uveliko su poodmakli i trebao bi se pojaviti naredne godine (m. a. b).

Posjetioci Prebilovaca - sela na Internetu, mogu se ovdje upoznati sa zanimljivim biografijama Mihaila i Milorada Dragićevića. >>>

________ 
Prilog je objavljen na stranici Prebilovci-selo na Internetu početkom decembra 2007. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template