Nova e-book našeg portala

Ugašena ognjišta

       Desetogodišnjica postojanja zavičajnog portalaPrebilovci-selo na internetuobilježnjna je elektronskom knjigom”Ugašena ognjišta”. Knjiga predstavlja doprinos kulturi sjećanja o stradanju naroda u Prebilovcima 1941. godine. e-book pojavila se o Savindanu 2017. godine.
       U svjetskim relacijama dubina i širina zločina u ovom selu moguće je uporediti jedino sa stradanjem češkog sela Lidice.
       U Prebilovcima, mnogoljudnom selu, na početku Drugog svjetskog rata, iz čak 61 porodice niko nije preživio. Iz tih familija likvidirano je 227 čeljadi – za hercegovačke prilike čitavo jedno selo.
       Priređivači”Ugašenh ognjišta”koristili su autentične izjave preživjelih Prebilovčana koje su date poslije Drugog svjetskog rata Državnoj komisiji za utvrđivanje zločina kao i druge arhivske izvore, pomenik žrtava Srpske pravoslavne crkve i jedan broj publiicističkih radova.
       ”Ugašena ognjišta”donose pregled članova svake od 61 likvidirane porodice po starosti u vrijeme pogibije i mjestu gdje su likividirane. Pronađeno je i objavljeno 28 fotografija nedužnih žrtava koje je, u međuvremenu, SPC kanonizovala. Zahvaljujići obimnoj građi koja je objavljena na zavičajnom portalu bilo je moguće publikaciju obogatiti kratkim zapisima, minijaturama o celu, ljudima i vremenu u kojem su živjeli. Uz to čitaocima knjige, koju je pripremio za objavljivanje i grafički rješio Predrag Spasojević omogućeno je da, iz knjige, otvore jedan broj linkova, svojevrsnih fusnota do produbljenijih priča o nekadašnjim stanovnicima Prebilovaca. Ove jedinstvene fusnote u knjizi su obilježene braon bojom. Dovoljno je da se klikne na obojeni tekst i pojaviće se novi tekst. Knjiga ”Ugašena ognjišta” donosi i desetak dokumentarnih fotografija iz Prebilovaca.
       ”Ugašena ognjišta”je druga e-book koja se pojavljuje u izdanju portala Prebilovci-selo na internetu. Prije deset godina objavljena je knjiga Milana Tasovca ”Oči u oči” koja je prošle godine doživjela štampano izdanje u tiražu od 1000 primjeraka.
       Nadat se da će i ”Ugašena ognjišta” dobiti štampanu verziju.

naslovna knjiga ugasena ognjista

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template