MOST U KLEPCIMA

«Na ovom mjestu je hercegovački sandžak beg Mustafa 1517. sagradio most. Šišman Ibrahim paša, koji je u Počitelju sagradio medresu, han, hamam i obnovio džamiju, u drugoj polovini 17. vijeka je obnovio i most u Klepcima. S obzirom da su na ovom lokalitetu otkrivene trase puteva iz ranijih perioda, vjerovatno je na mjestu današnjeg mosta postojao i rimski most.

Skladnom konstrukcijom svoda, koja podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, most se izdvaja i predstavlja jedno od najznačajnijih djela otomanskog graditeljstva u području infrastrukturnih objekata. Specifičnost mosta je da ima najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama. S obzirom na to da je korito rijeke Bregave na ovom mjestu relativno široko, a obale niske, graditelj je izveo veće kamene podzide i oblikovao dugačke prilazne rampe, čime je smanjio raspon luka.

Stanje mosta se znatno pogoršalo u toku i poslije rata 1992- 1995. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku, kojom se istorijski spomenik- Most u Klepcima, opština Čapljina, proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine».


Tekst koji Prebilovci - selo na Internetu objavljuju nalazi se na tabli koja je postavljenje pored mosta. Ispisan je na srpskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Prati ga i tlocrt konstrukcije mosta. Kako se u blizini mosta nalaze Nereza, važan arheološki lokalitet iz Srednjeg vijeka (nikad dovoljno istražen) i kako u njegovoj neposrednoj blizini postoje «trase puteva iz ranijih perioda», vrijedilo bi istražiti područje oko mosta a sam most popraviti i zaštititi. Nije dovoljno samo, o tuđem trošku (EU), ostaviti pomenik da je to spomenik od značaja za BiH. Vrijedan kulturno-istorijski spomenik, uzgred rečeno, i dalje propada. Između dva svjetska rata, odmah uz most, podignuta je mlinica koju je održavala familija Lojpur. Od Drugog svjetskog rata, iz kojeg je most izašao dobro očuvan, čak i sa dijelom velikih kamenih ploča koje su se nalazile sa sjeverne strane, do danas samo je jedared Turistički savez iz Čapljine, sedamdesetih godina, obezbjedio početna sredstva da se most popravi. Stalo se na pola puta. Zašto nove vlasti i na lokalnom i federalnom novou, u naporima da sačuvaju i turistički valorizuju kulturno-istorijska zdanja, zaobilaze most na Bregavi koji se nalazi uz magistralni put Županja – Opuzen i u blizini značajnih turističkih vrijednosti ovog kraja; Počitelja, Mogorjela, Mostara, parka prirode Hutovo blata i vodopada Kravice? (al.d)


_________________
Informaciju o mostu na rijeci Bregavi, uz put za Prebilovce, objavili smo u maju 2009. Godine, ilustrujući je fotografijom koju je snimio turista iz Švedske Olof Neslund. U međuvremenu dobili smo od Mladena Buluta još tri, ranije snimljene, fotografije koje ilustruju stanje u kakvom se nalazi značajan kulturno-istorijski spomenik. Dvojezična tabla koja je stajala uz most i sa koje smo prenjeli tekst, tokom ljeta 2009. godine jednostavno je nestala. Šta je vandalima smetalo ostaje da se nagađa. Nije ovo jedino kulturno istorijsko zdanje u dolini Neretve sa kojeg su sklonjene informacije o njegovom značaju i trajanju

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template