ebook o selu Prebilovci

Istina  o dešavanjima  u ratovima na prostoru bivše  Jugoslavije u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka i kažnjavanje svih odgovornih za učinjene ratne zločine su preduslovi  za istinsko  pomirenje naroda na ovim  prostorima. U Bosni i  Hercegovini u kojoj su konstitutivna  bila i ostala  tri naroda,  tokom  trajanja ratnih sukoba,  vođena su najmanje četiri posebna rata. Ratovalo  se ''za jedinstvenu  Bosnu'', ''za  Republiku Srpsku'' i ''za  Herceg-Bosnu'',  plus ratovanje za  autonomiju u dijelu zapadne  Bosne. Učinjeni su brojni zločini, sa kojima će se svi u Bosni i  Hercegovini  morati suočiti. Teško se to, međutim, čini kad se radi o  zločinima učinjenim od strane  vlastitih snaga. Za jedne, druge ili  treće neko je  heroj, a taj isti  neko- gledano iz drugog ugla, ugla vlastite  nacije je  zločinac. Ide  se iz  krajnosti u  krajnost. Minimiziraju  se zločini  vlastitih snaga a  istovremeno  preuveličavaju se zločini  protivničke  strane. Nikako  u Bosni i  Hercegovini,  ovoj dejtonskoj,  da vaskrsne  istina koja  je poginula  na početku  rata devedesetih  godina  minulog  vijeka.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno je i nestalo 97.207 ljudi, što je 2,22 odsto od ukupnog broja stanovništva prema popisu iz 1991. godine. Ovo su pokazali rezultati istraživanja Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva čiji je direktor Mirsad Tokača. Po nacionalnoj strukturi, prema istom izvoru, najviše ubijenih i nestalih – 64.036 su Bošnjaci, 24.905 žrtava je srpske nacionalosti dok je oginulo ili nestalo 7. 788 Hrvata i 478 ostalih.

Premda je broj poginulih i nestalih daleko ispod onog koji se do sada (zlo)potrebljavao- od 156.000 do čak  329.000 hiljada ljudi, i dalje se manipuliše  sa zločinima  koje su učinili Srbi a posebno se to  čini sa zločinima  nad Srbima. Srebrenica se gotovo naslanja  na Kravice.  Za Srebrenicu  zna cijeli  svijet a za Kravice samo  Srbi. Prebilovce  nad čijim  žiteljima su  izvršena tri zločina u  posljednjih  pola vijeka niko i ne  spominje.  Knjiga ”Oči u oči” Milana  Tasovca bavi  se stradanjem  Prebilovaca i  srpskog naroda u  dijelu južne  Hercegovine, tačnije na  području  opština  Stolac, Čapljina  i Neum. 

Vrijeme je da se svi hrabro, oči u  oči, suoče sa istinom  i zločinom i  da se jednom za svagda  završe ratovi  u Bosni i Hercegovini i vrati dostojanstvo stvarnim žrtvama bezumnog rata i njihovim brojnim podoricama. ”Oči u oči”, elektronska  knjiga sa  stotinjak stranica, oslonjena na  više različitih muslimanskih,  hrvatskih i  srpskih izvora podataka,  predstavlja upravo doprinos istini o dva  posljednja rata  u južnom  dijelu  Hercegovine.

ebook2
Njegova Svetost patrijar srpski Pavle Prebilovce je posjetio u tri navrata. Na kanalu Youtube objavljen je film o posjeti Prebilovcima koja se dogodila u februaru 1991. godine. Filmovi su još jedan dokumenat o veličini zločina u Prebilovcima 1941. godine ali i o snazi i dubini misli Njegove Svestosti patrijarha Pavla.
joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template