Prebilovci izrastaju u mjesto hodočašća

dolazak1

Među posjetiocima Prebilovaca najbrojniji su mladi. Na fotografiji su učenici gimnazije ”Jovan Dučić” iz Trebinja koji stižu u Kulturni i duhovni centar Kralj Milutin, gdje su prisustovali času istorije dok su za vrijeme tročasovnog boravka u selu organizovali i radionicu posvećenu stradanju Srba u dvadesetom vijeku.

                                  Snimio: Aco Dragićević

          Metoh manastira Žitomislić, selo Prebilovci i ovdašnji hram Vaskrsenja Hristovog sve više i sve češće nalazi se na nezaobilaznoj ruti mjesta koja posjećuju vjerujući Srbi i drugi turisti. Jedan od najljepših hramova u svekolikom pravoslavnom svijetu i selo, mjesta su gdje se održavaju istorijski časovi koji predstavljaju istinski doprinos kulturi sjećanja na stradanje Srba u 20. vijeku.

          Hram je, zapravo, spomen crkva u čijoj kripti su sahranjeni posmrtni ostaci Srba iz Prebilovaca i Donje Hercegovine. Riječ je oko 4000 Srba koji su umoreni bacanjem, od strane ustaša, u kraške jame na početku Drugog svjetskog rata. Nakon pola vijeka ekshumirani su i sahranjeni u kripti hrama koji je na početku građanskog rata u BiH miniran zajedno sa posmrtnim ostacima žrtava. Hram podizan njima u čast obnovljen je i osvještan prije tri godine. Od tada je mjesto hodočašća.

          U protekle tri godine ovo svetilište posjetilo je blizu dvadeset hiljada ljudi. Organizovano, u okviru nastavnog programa, Prebilovce posjećuju učenici osnovnih i sredljih škola. Ovdje su, podsjetimo i na taj podatak, u dva navrata, boravili članovi radionice Međureligijskog vijeća BiH, koji obilaze mjesta širom BiH gdje je stradao nedužni narod bez razlike na nacionalnu i religijsku pripadnost. Članovi ove radionice različite nacionalne i religijske pripadnosti, što je posebno značajno, zadržavali su se u razgovoru sa mještanima-povratnicima što je doprinjelo da se direktno upoznaju o stradanju njihovih porodica i ponesu u svijet objektivnu sliku o zločinu nad Srbima u Prebilovcima i Donjoj Hercegovini.

          Mještani gaje nadu da će se Prebilovci naći u programu turističke agencije SPC Dobročinstvo, jednako kako što su u programima turističkih agencija iz Banja Luke i Doboja (ad). 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template